Галерия Неси
13.10.2023
Никола Станчев
Никола Станчев
Никола Станчев
Никола Станчев
Никола Станчев
 Pоден през 1943 г. в гр. Добрич, Никола Станчев израства в Бургас. Завършил е Националната художествена гимназия и Художествената академия при проф. Любен Димитров.
Живее и работи в Бургас, към чийто градски пейзаж е допринесъл както като главен художник на Община Бургас, така и като творец.
Никола Станчев е автор на емблематичните площадни фигури пред сградата на Бургаската опера, експресивния входен знак на града, интимно-сантименталния куфар в градинката на Бургаската гара, проникновения портрет-паметник на Христо Фотев в Морската градина и много други.

Нагоре
12.09.2023
Румен Нечев
Румен Нечев
Румен Нечев
Румен Нечев
Румен Нечев
 Елфенбайншварц защото ми е спомен. Бях току що приет в гудожествена гимназия Казанлък. Никога не бях ходил на подготвителни курсове. Никакъв опит и никакви теоретични познания нямах, включително имената на боите. Бях натурален. Първия учебен ден радости, после на втория имаме живопис но черната ми е свършила - отивам в художествената книжарница.. Наперен съм, вече ще ставам художник - „Една черна боя моля“ „Темперна или маслена“ пита симпатичната продавачка. „Маслена“ уверено казвам със артистично самочувствие. „Искате ли елфенбайншварц“ „А?“ тази се бъзика с мен нещо,поназнайвам немски и тя ми предлага слонови кости някакви..„Не ,искам черна боя,маслена “ „Значи елфенбайншварц“ „Не, не искам елфенбайн искам черна не разбирате ли?“ „Да елфенбан ще ти дам“ „Стига с тоя елфенбайн дайте ми черна“ „Е ти не знаеш какво искаш, я следващият“...Тръгнах си не можах да си купя черна! После в часа по живопис разбрах, че елфенбайншварц е черна от горени кости на слон, започна да ставам художник!

Нагоре
21.08.2023
Ненчо Русев
Ненчо Русев
Ненчо Русев
Ненчо Русев
Ненчо Русев
 Творецът е щедро благословен от Бог, затова ние вярваме на твореца, възхваляваме го, боготворим го и му ръкопляскаме.
Творецът се вдъхновява от аплодисментите (макар че не си го признава), така както се вдъхновява от доброто, красивото, съвършеното и несъвършеното в този свят.
Всеки творец има нужда да бъде разбран и харесван.
Всеки творец има нужда и от критика-разтърсваща, истинска критика, която да го скара със самия себе си и да го изправи на крака и вдъхнови.
Творецът Ненчо Русев гори в своето призвание няколко десетилетия. Той е възхваляван и критикуван, аплодиран и забравян, но никога не се е отказвал от изкуството.
Неговите творби се раждат с много болка и с не по-малко болка се разделя с тях, когато се наложи. И така между болката и радостта, между страданието и вдъхновението творецът върви по своя път и търси голямата истина.
Честита годишнина, Творецо! Здраве и творческа енергия за още много изложби!
ПЛАМЕНА РУСЕВА

Нагоре
01.08.2023
Нели Ценова
Нели Ценова
Нели Ценова
Нели Ценова
Нели Ценова
 За любовта сакрално
Тази изложба е инспирирана от разсъждения за понятието любов. Живеем в свят на отчуждение и обичайно затваряме сърцата си, забравяме за божествения дар да търсим частица от Него един в друг. Заобикаляме изговарянето на истините на сърцето поради страх от уязвимост. И обикновено ги отлагаме защото все няма време. А е наложително отчаяно да се впуснем в това затворено пространство на душата, да комуникираме, да развиваме емоционалната си интелигентност...... защото мъдреците са казали, че да излекуваш света, трябва да излекуваш себе си. Да обичаш е най-изключителното и изящно преживяване. И то трябва да е основния водач в житейския ни път, като основен принцип в духовната ни еволюция. Моята изложба посветих на това изконно чувство, през която тема рано или късно преминават повечето творци. Това е онази любов като общо понятие - любовта към всичко, към самия живот. Надявам се че тази вечна тема вълнува всички хора и чрез моите картини да допринеса за нейното разширяване. Благодаря на домакините от галерия Неси за възможността да я представя в тяхното прекрасно пространство. Нели Ценова
 
 
 
 
 
Въвеждане
 

 


Нагоре
12.07.2023
Илия Желев
Илия Желев
Илия Желев
Някъде под дъгата
За картините на Илия Желев
"Когато погледнеш нощем небето, на тебе ще ти се струва,че всички звезди се смеят,защото аз живея на една от тях, защото аз се смея на една от тях.И ти самият ще имашзвезди, които могат да сесмеят. "Антоан дьо Сент-Екзюпери,Малкият принц, 1943Богатството от малки, цветни квадрати напомнят за картини в картината и сякашкометите и звездите проблясват за момент и умират, опитвайки се да напуснат платното
Вниманието привличат и архаичните символи в някой от изображенията на ИлияЖелев. Те не само придават на картините техния динамичен ритам, а и служат катоотправни точки за абстрактните и повествователни композиции.Надниквайки в неговата калейдоскопична вселена, откриваш пространство от цветовеиформи с магическо въздействие.Това въздействие може да бъде усетено в повечетопроизведения на художника и е пряко свързано с техниямистичен и приказен характер.В малките геометрични форми, очаквай да разпознаеш богат асортимент отразнообразни фрагменти като изправени хора, двойки, животни, дъжд, дървета, слънцеи звезди, които са метафори за сътворението на Вселената. Също така ще можеш да
откриеш и днешната човешка реалност, съставена от сгради, велосипеди, платноходи,сърца и кръстове.В своите повествователни картини, Желев доказва своето майсторство в изобразяванетона простото и абстрактното. Възможността му да борави с тях, позволява на зрителя даоткрие дълбок смисъл в традиционните образи, като дори духовните символи сепревръщат в неизменначаст от неговия визуален разказ.Платната на Желев са универсално ситуирани сред природата, у дома, в града или впровинцията, но винаги сякаш уловени в един миг, откъснат от лимитите на времето.Понякога фокусът пада върху определени фрагменти, които същевременно съумяват даостанат втъкани във водовъртежа и мозайката на цялостното изображение
Dr. Nicola Carola Heuwinkel


Нагоре
27.06.2023
Йордан Маринов

Нагоре
21.06.2023
Кристина Бандрамалиева
Кристина Бандрамалиева
 Кристина Бандрамалиева
Изложба
21.06- 26.06. 2023
Вернисаж: 21.06 от 16 до 19 часа
Откриване 18 часа.
Куратор
Десислава Димова
Как се раждат идеите и къде се крият страховете? Кои са законите, които управляват Вселената и как работят механизмите на въображението и мисълта?
Кристина Бандрамалиева поставя тези въпроси едновременно със сериозност и задълбоченост, и с доза чувство за хумор. Като детектив, разнищващ заплетен случай, авторката изважда на повърхността на картината отделни “улики”, без обаче да ни разкрие цялата мистерия.
Всяка следваща картина е ребус и ново приключение. Радостта от играта и откривателството се прокрадват дори и там където младата художничка изглежда да се впуска в най-тъмните дебри на човешкото съзнание.
Мистериозните фигури в платната на Кристина ни примамват сякаш в един паралелен квантов свят, в който нашият поглед непрекъснато ги променя. Образи, които разпознаваме от масовата култура, странно познати лица, символи и знаци залегнали в колективното ни подсъзнание, се преплитат и буквално дърпат в различни посоки, изправяйки ни пред избори, напрягайки пространството и емоциите в картината. Самата живописна повърхност е превърната в алегория на законите на относителността и еластичността на пространството и времето. Не случайно ще видим Айнщайн и Тесла да препускат на кон в една от работите - науката и търсенето на ключ към Вселената, наред с фантастиката, са сред вдъхновенията на Кристина.
Произведенията на Кристина Бандрамалиева носят едновременно заряда и търсенията на младостта, и вътрешната зрялост на твореца, убеден в посоката си. График по образование, Кристина използва възможностите, които предлага живопистта, за да моделира своите сюрреалистични, но премерени и синтезирани светове. С точен усет за необходимото и излишното, художничката свободно преминава от един режим на образност към друг, запазвайки вътрешната логика на картината. Живописните й опити отговарят на търсенето на едно художествено и смислово пространство, което да съчетае интензивността на знака (зает от рекламата и дизайна), с паузите на чисто живописната повърхност. Светът на картината е метафора на реалността - плоскост, върху която се материализират нашите страхове и желания, на фона на една все още нереализирана материя, която художничката успява да пресъздаде в нейната потенциалност.
Кристина Бандрамалиева е родена в Бургас през 2006 г, и в момента завършва Националното училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров“ в град Бургас, със специалност рекламна графика. Кристина е носител на множество награди от конкурси по изобразително изкуство в България и чужбина. Това е първата й самостоятелна изложба.

Нагоре
31.05.2023
Владимир Киров
Владимир Киров
Владимир Киров
Владимир Киров
 ВЛАДИМИР КИРОВ

Образование и квалификация:

 

Xудожествена гимназия, Казанлък-1969-1974

Великотърновски университет"Св. Св. Кирил и Методий ",

Специалност Живопис-1976-1981

Специализира живопис в Санкт Петербург-1987-1988

Награди

Купата на град Mougins-от международния конкурс за визуални изкуства град Ница, Франция, 1992 г.

Почетна грамота от петата международна изложба на миниатюрни изкуства, Торонто, Канада 1990

Първа награда за графика  на национална изложба в София,1988

Почетна грамота-шестата международна изложба на миниатюрни изкуство, Торонто, Канада’1991

Една от десетте първи награди от Международния конкурс за оригинална живопис -Daler-Rowney, Англия, 2002

Голямата награда на Международното Биенале за миниатюрни изкуства-Русе-2011

Наградата „ Ловешки Меч” 2012 в раздел „ Изобразителни изкуства”на община           гр.  Ловеч

Грамота за принос в развитието на българската култура. София 2007, Министерство на културата

 

 

 

 Самостоятелни изложби

1989- София, България

1989- Ловеч, България

1990- Орешак, България

1990- Ловеч, България

1994- Ловеч, България

1995- Троян, България

1996- Бамберг, Германия

1996- София, България

2005- Ловеч, България

2007- Tрoян, България

2013- Варна, България

2013- Лондон, Великобритания

2014- Варна, България

2014- Бургас, България

 Международни изложби

1989-Международен конкурс за млади художници живописци, България

1989- Представителна изложба на българско изкуство - Корея

1989-Международно изложение на изкуствата- Швейцария.

1990-Международен конкурс за миниатюрно изкуство, Торонто, Канада.

1990-Международно изложение на изкуствата- и Швейцария.

1990-Международен конкурс за рисунка- Испания.

1990-Международно биенале за портрет-Тузла, 

1991- Международен конкурс  за миниатюрна графика-Барцелона, Испания.

1991-Международен конкурс за миниатюрно изкуство- Торонто, Канада.

1992-Международен фестивал на живописта, Екс-ан-Прованс, Франция.

1992-Международен конкурс за визуални изкуства за наградата на град Ница, Франция.

1993-Международен конкурс за миниатюрни изкуства-Торонто, Канада.

1995-Mailart on Mailart, Шотландия.

1995-Ню Йорк, САЩ

1996-Четвърто международно биенале на миниатюрните изкуства 

2000-3-тo международнo Биенале- Полша

2002-Международен конкурс за оригинална живопис, Англия.

2011-Международно биенале на миниатюрните изкуства –Русе 2011

2012-03-23-Международна изложба на пощенски картички

 

 2013-Международно биенале на миниатюрните изкуства –Русе 2013

2015-Международно биенале на миниатюрните изкуства –Русе 2015

2017-Международно биенале на миниатюрните изкуства –Русе 2017

2019- Второ международно триенале“ Духът на акварела“ – Варна 2019

2019-Международно биенале на миниатюрните изкуства –Русе 2019

 

 

 

 

 


Нагоре
11.05.2023
Ателие,,Зограф"
Ателие,,Зограф"
Ателие,,Зограф"
Ателие,,Зограф"
 ТВОРЧЕСКА БИОГРАФИЯ НА ЕКИП ОТ ЗОГРАФИ-
Йордан Иванов
Недялко Жеков
Тодор Жеков
Светла Василева
2005-2010 изписване на храм „ Св. Атанасий“ гр. Горна Оряховица( на етапи)
2006 – изписване на храм „ Св. Арх. Михаил „ с. Лясково , община Айтос.
2008 – участие в екип при изписване на храм „ Св. Мина“ гр. В. Търново
2008 – изписване на граден иконостас в храм „Св. Петка“ с. Вресово, община Айтос.
2007- 2009 изписване на храм „Св. Димитрий Солунски“ гр. Айтос.
2009 – изписване на граден иконостас за храм „ Св. Атанасий“ с. Пирне , община Айтос.
2009 – изписване на храм „ Св. Георги“ гр. Камено, област Бургас.
2010 – изписване на храм „ Успение Богородично“ с. Красен , община Генерал Тошево.
2011- 2012 – изписване на храм „ св. Неделя“ с. Радилово , обл. Пазарджик.
2013 – изписване на параклис „ Св. Атанасий „ , манастир Св. Богородица , Бургас. ( Тодор Жеков)
2013 – изписване на олтар при храм „ Възнесение Господне“ кв. Ветрен , гр. Бургас
2014-2015 – изписване на гробищен храм „Възкресение Лазарово „ гр. Айтос
2015 – изписване на граден иконостас с апостолски ред в параклис „ Св. Йоан Кръстител“ гр Айтос .
2016-2017 - изписване на храм „ Св. Георги „ гр. Руен
2018 – изписване на част от храм в с. Венковец , Ихтиманско.
2018-2019 – изписване на храм „ Св. Пимен Зографски „ гр . Бургас
2018 – изписване на параклис аязмо „ св. Георги“ в Троянски монастир .
2018 - изписване на заседателна зала в Софийска Митрополия.
2019 – изписване на голямата трапезария в Бачковски монастир.
2020– изписване на храм „ Вси светии“ Бачковски монастир
2021–22 –изписване на голямата трапезария в Бачковски манастир

Нагоре
20.04.2023
Генчо Накев
Генчо Накев
Генчо Накев
Генчо Накев
Генчо Накев
 Генчо Накев (род. 1962 г.) работи в областта на абстрактната живопис. През 1981 г. завършва ССХУ „Акад. Дечко Узунов“ в гр. Казанлък. През 1987 г. завършва специалност „живопис“ към факултет „Изящни изкуства“ на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. От 1988 г. редовно участва в национални, регионални и общи изложби. До днес е реализирал над 30 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен. Участвал е в колективни изложби в Германия, Белгия, Австрия, Франция.

От 1995 г. преподава рисуване в катедра "Рисуване и моделиране" към Архитектурния факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Доцент от 2011 г. Член на Съюза на българските художници от 1992 г. Живее и работи в София.

Негови творби са притежание на галерии в България (София, Плевен, Габрово, Видин, Благоевград и Добрич) и частни колекционери в Германия, Франция, Чехия, Русия, САЩ, Канада, Великобритания, Италия и Турция.

 


Нагоре
28.03.2023
Милена Казакова
Милена Казакова
Милена Казакова
 МИЛЕНА КАЗАКОВА
Автобиография:
Образование:
НГПИД"Акад. Дечко Узунов", гр. Казанлък, специалност: Живопис
ФИИ към ВТУ"Св.Св. Кирил и Методий" Бакалавър, специалност: Стенопис
НХА-Филиал Бургас
Магистър, специалност: Арттерапия

Самостоятелни изложби:   
Самостоятелна изложба "Резерват", 
куратор Пенка Илиева-Чория, ХГ"Георги Баев", 
гр. Бургас, 2021
Самостоятелна изложба "Далечни пейзажи"
ХГ "Пентименто", гр. София 2022

Нагоре
07.03.2023
Николай Дубаров
Николай Дубаров
Николай Дубаров
Николай Дубаров
Николай Дубаров
 НИКОЛАЙ ДУБАРОВ
 
Роден в гр. Бургас през 1955 г.
 
Завършва Художествена гимназия в гр. Казанлък и Национална Художествена Академия гр. София - специалност “Монументални изкуства”.
 
Член на Съюза на българските художници от 1983 г.
 
Работи основно в областта на стенописта и изкуствата в архитектурата и градската среда.
 
В периода 1988 - 1991г. е главен художник на Община Царево.
 
Между 1991 г. и 2004 г. преподава приложни изкуства в художествените паралелки в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - Бургас.
 
От 2007 г. до 2022 г. е главен експерт художник в Община Бургас като допринася за съвременната визия и естетика на града ни.
 
Реализирал е десетки монументални произведения в различни обществени и частни пространства из цялата страна, като знакови за региона ни са мозайката “Розата на ветровете“ зад сградата на Община Бургас, стенописи и мозайки в сградата на БСУ, витражи в хотел „Мираж“, мозайка в крайморски парк в Царево, мозайки в хотел „Явор Палас“ - Слънчев бряг, витраж в Строителния техникум в гр. Ямбол и много други. 
 
Участвал е в множество национални и международни изложби за монументални изкуства, а през 2015 г. прави своя самостоятелна кавалетна изложба в Бургас.

Нагоре
16.02.2023
Владимир Пенев
По пътя
Одалиска
Чернокосата
Привечер
 Владимир Пенев е роден през 1956 г. в Димитровград. През 1981 г. завършва живопис в класа на проф. Светлин Русев в Художествената академия в София. От същата година е член на Съюза на художниците. Работи в различни жанрове - фигурална композиция, портрет, голо тяло, натюрморт, пейзаж. Автор е и на няколко стенописа. 

С творбите си Пенев участва в редица общи художествени изложби в България и в представителни изложби на българското изобразително изкуство в Москва, Виена, Токио, Амстердам и др. Има над 30 самостоятелни изложби в страната и в чужбина. Нагоре
26.01.2023
Николина Енчева
Николина Енчева
Николина Енчева
 Образование

      1989-1994 година
      ССХУ за ПИ „Д. Добрович”, гр. Сливен,
      специалност Художествена тъкан
      2018-2022 година
      НХА - Филиал Бургас,
      специалност Живопис, бакалавър
      2022- 2023 магистър,  Живопис, НХА- София

      Участия в изложби, проекти, конкурси
      2011
Никулденска изложба, гр. Черноморец
      2014 Изложба „Когато жените творят, градовете оживявят”,
      културен център Морско казино, Бургас
      2016 Национална изложба Биенале „Приятели на морето”, Бургас
      2019 Великденска изложба, Дружество бургаски художници
      2020 Осмомартенска изложба, галерия Бургас
      2020 „Фестивал на младите в изкуството”, НХА, Община Бургас 
      2021 Изложба „24-ти май”, Дружество бургаски художници
      2021 Лятна академия за деца и ученици, Бургас
      2021 Студентска изложба живопис „Духът на Бургас”, културен
      център Морско казино, Бургас
      2022 Първа награда в конкурс „Портрет на Васил Левски”, организиран
      от
Schwarz IT България и НХА
      2022 Изложба на дипломирани бакалаври, НХА – Филиал Бургас
      2022 Изложба „Море, бряг, остров”, галерия Средец, София
      2022 Национална изложба Биенале „Приятели на морето”, Бургас
      2022 Национална изложба за изобразително изкуство, Сливен
      2022 Студентска изложба „Духът на Бургас”
     
      Работа
      1994-1997 година
      нередовен преподавател по Изобразително изкуство, 5-8-ми клас,
      ОУ „Н. Й. Вапцаров”, с. Ябланово, общ. Котел
      1997-2012 година
      свободна практика, приложно изкуство- рисувана коприна, текстил,
      стъкло и др. в „Ателие Райе”- виртуално ателие
      2012-2021 година
      дизайнер в ОСП „Морски знаци”, изработване на сувенири от текстил и
      кожа, ръчно рисувани       
 


Нагоре
06.01.2023
Добрин Вътев
Добрин Вътев
Добрин Вътев
 Добрин Вътев е роден в Бургас и твори в Бургас. Завършил е СХЕУ “Св. Св. Кирил и Методий”, а след това Великотърновски университет, специалност “Скулптура” при доц. Милан Андреев. Има десетки участия в изложби по живопис, графика, скулптура, в пленери у нас и по света. Негови са арт-проектите “Бургаска среща в камък“(2014) Изкуство и птици“ (2015), „Живописни срещи край морето”(2016). Към това се прибавят и проектирането и изпълнението на декор за изложба “Златните съкровища на България” в Културен център “Морско казино”, Празнична украса за ”Новогодишно градче - Зимен плаж”( 2016), Украса за Никулден (2017) и още много други.
Той е бил номиниран и е печелил редица награди, като най-значимите са през 2012 г.- Носител на награда “Руси Стоянов” за млад художник, през 2014 г. - Номинация за скулптура в Национална изложба - биенале „Приятели на морето”, през 2017 г. награда за скулптура в Национална изложба “Лудогорие” - Разград и други. Негови скулптури могат да бъдат видяни из цял Бургас – Артлегория, в градинската до Община Бургас.Автор е на най-снимания и най-атрактивния проект край морския бряг „Ветропоказателят на седемте морета “, част от фестивала за съвременно изкуство “Включи града”.

Нагоре
06.12.2022
Георги Динев
Георги Динев
Георги Динев
Георги Динев
 Георги Динев е роден в Бургас, завършва художествената гимназия в гр. Казанлък през 1978 г., а висшето си образование във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” през 1984 г. със специалност „Живопис“. От 1987 г. до сега има повече от 40 самостоятелни изложби в градовете: Бургас, Варна, София, Пловдив, Стара Загора, Шумен, Русе, Казанлък, Кърджали, Поморие и други градове в България, както и в Германия, САЩ, Русия, Турция. Неизброими са и участията му в общи изложби по цял свят от 1984 г. насам. Номиниран многократно в редица национални и международни конкурси, носител на наградата на СБХ от „Международното биенале на миниатюрата“ (2011г.), награда за графика на Алианц България (2011г.), Художник на годината (2016г.). Работи в областта на живописта, графиката и иконописта.
Освен активен художник, Георги Динев по настоящем е директор на ГХГ Бургас „Петко Задгорски“, член на СБХ, председател на „Дружеството на бургаските художници“(2006-2012) и негов постоянен член. Преподавал е изобразително изкуство на специализирани паралелки в периода ’85-’94 г. Изпълнил е олтарни и други икони за различни църкви в страната. От 2006 г. е организатор на всеизвестната Национална изложба „Приятели на морето“. Също така куратор на изложбите: „Джазопис“, „Бяло“, „Акварел“, „Рисунка“, „Малкото голямо изкуство“, Хумористична изложба „Капки смях“ , Национална изложба „Акварел“ на името на Ненко Токмакчиев (2022 г.) и много благотворителни изложби.
Картини на автора са собственост на много градски и частни галерии, а също на частни колекционери в България, Турция, Германия, Франция, Швеция, Италия, Русия, Белгия, Канада, Холандия и САЩ.
В жанрово отношение самият автор определя творчеството си като магически реализъм. В творбите му се препокриват реалност и фантазия, наука и митология, история и футуризъм, материално и духовно. Георги Динев споделя, че често сънува идеите за картините си и затова в тях паралелно обитават реални обекти и фантастични създания. Отделя особено внимание както на формата, така и на цвета, за да постигне внушението което търси. Голяма част от вдъхновението си черпи от музиката, казва, че тя е неизменна част от творческият процес и може да бъде „видяна“ в платната му. Привърженик е на идеята, че всичко в нашата вселена е свързано и всяко действие има своите последствия. „Тъй като в природата и света всичко е взаимосвързано, мен повече ме вълнуват тези връзки – човек, природа, екосистема, връзката между земята, планетите. То и човешкото тяло е като един малък космос. Знаете как нещата са свързани – ако нещо мъничко ви заболи, примерно малкият пръст на крака, вие не се чувствате комфортно, не можете да ходите нормално, не можете да си вършите нормално работата. Така е и с всичко около нас. В такъв смисъл мен ме интересува отношението на човека към тая взаимосвързаност, той трябва да я проумее и да пази природата и света. На пръв поглед ние може да сме една много микроскопична част от вселената, но от нас зависи много“, разкрива художникът.
Сава Христов

Нагоре
03.11.2022
Андрей Янев
Андрей Янев
Андрей Янев
Андрей Янев
Андрей Янев
 Много стъпки от горната земя

Светци, ангели, човеци съсъществуват в на пръв поглед непредставимо единение в артистичното пространство на Андрей Янев – художник, който още от първата си поява на сцената, та до днес отстоява своето присъствие на територията на смисъла. Отказал да пристъпи по пътеката на делничното, с монашеска отдаденост, той продължава да усвоява опит от мистичния християнски светоглед и да пренася неговите умонепостижими белези в творчеството си. Творчество, което всякога ме възвръща към „дискретния чар на съвършенството“, към словото на Тумас Транстрьомер:

Иконите бяха положени с лица нагоре
в земята, изпотъпкана
от колела и обувки, от хиляди стъпки,
от тежките стъпки на десет хиляди невярващи.

Насън се спуснах в басейн под земята, излъчващ светлина,
едно разбушувано богослужение.
Какъв неудържим копнеж! Какво идиотско упование!
А върху мене тропотът на милиони невярващи
.[1]

Още по-актуално звучат думите на писателя  в контекста на настоящата изложба „От горната земя“, в която художникът подрежда свои изящни рисунки и живописни платна. Всички те ни препращат както към отвъдни, навярно „горни“ селения, но и към образност, чиято виталност, макар и отчуждена от войнстващото ни настояще, е израз на една често несъзнавана изконна човешка потребност от смисъл.

Въпреки тропота на милионите невярващи.

Във всички тези платна авторът е увековечил своя „неудържим копнеж“ за общение – с Бога, с нас самите. В контраст с обезобразеното ни настояще се явяват картините на Андрей Янев, реализирани със сякаш „идиотско упование“ в истината на живота. А тя истината е все в нас самите, човеците, които като едни обърнати с лица нагоре неръкотворни икони, всеки ден, макар и само в съня си, се взираме в множеството стъпки от горната земя.

Божествени следи, като нас самите.

Пламен В. Петров[1] Превод от шведски – Мария Змийчарова.


Нагоре
20.09.2022
Данаил Кондиков
Данаил Кондиков
Данаил Кондиков
Данаил Кондиков
 Данаил Кондиков

 

Роден в Кърджали, България-1975г.

• Образование

 

2001- СУ „Св.Кирил и Методий”;- магистър по изящни изкуства;

- Факултет по изкуства;

- Дисциплина: Скулптура (с ръководители проф. Стефан Лютаков/ доц Георги Минчев);

   1994- „Дечко Узунов”, Гимназия за изящни изкуства – Казанлък, България; Специалност-Дизайн;

2001-2002 г.- пеподавател в ВТУ “Св.св.Кирил и Методий”; Катедра скулптура и теоретични дисциплини;

 

• Изложби и участия

2012- Галерия Неси Бургас – самостоятелна изложба

2011- Алтера Интерпред -самостоятелна изложба

2010 30 x 30 “ Галерия Астри, София, България

 2010 Галерия Папийон, Колективна изложба

 2010 Хартиено изкуство Amateras

 2010 Kurosawa Reflection, София, БГ

2010 RWG Gallery, Лондон, Обединеното кралство

 2010 Camden Gallery, Лондон, Великобритания

2009 Съвместно със Светлозар Петков Галерия „Папилон”, Варна, България;

 

 

2008 Съвместно със Светлозар Петков галерия „Форум”, Хасково, България;

 

 

2008- Самостоятелна изложба в галерия “Теста”, София, България

2008- “ 30 x 30 “ Галерия Астри, София, България

2007- “ 30 x 30 “ Галерия Астри, София, България

 

2006- “ 30 x 30 “ Галерия Астри, София, България

2006- Самостоятелна изложба в галерия “Теста”, София, България

 

2005 Съвместно с Тодор Овчаров („Облия и Бонзая”), Светлинни произведения „Изложба”, Галерия „Автограф”, Пловдив, България;

 

 2002 Първо международно биенале на малките форми, Плевен, България. Занимава се с пластични изкуства;

 

2002 – Кондиков реализира проекта за наградата (- златен пръстен) на “ПЕРПЕРИКОН” – Международен театрален фестивал. Фестивалът се организира под патронажа на президента на България г-н Първанов;

 

 

2001- Самостоятелна изложба в галерия “Луната на корените”, Бургас, България;

 

2001- Акция “Мишени” с ДАРИК радио- Нина Александрова, Арт Протест след 11.09.2001;

 

2001 - Международно биенале на графиката, Варна, България;

 

2001- Галерия “Ирида”, София, България с класа на студент Стефан Лютаков;

 

2001 – Проект “Свещи”, галерия XXL, София, България;

 

 

2000- “Илинденци”- Трети международен симпозиум по скулптура, Илинденци, България; Помощна група

 

2000 г. – Трета награда на Планер на Международен фолклорен фестивал във Велико Търново, България;

 

1999- “Хумор и сатира на народите”, Международно биенале, Габрово, България;

 

 

 

Негови произведения има в: България, Германия, Холандия, Мексико, Норвегия, Англия;


Нагоре
31.08.2022
Стоян Илев
Стоян Илев
Стоян Илев
 THE BEAUTY AND THE INFLATABLE TOYEND OF SUMMER

Самостоятелна изложба на Стоян Илев

Куратор: Биляна Цанова

Галерия „НЕСИ“ Бургас

31.08 – 14.09.2022, 17:30 часа

В самостоятелната изложба „Красотата и надуваемата играчка“ Стоян Илев представя серия живописни творби и обекти, в които вплита сложна сетивна конфигурация от цветове с известни визуални препратки. Обединяващите елементи в динамичния визуален поток са жената като знаков образ и надуваемата играчка – фламинго, които са представени в изложбата като цветна еуфорична амалгама, свързана в съгласувана система от графични, експресионистични и поп елементи. От дистанцията на времето авторът преформулира естетическата категория за „красота“, но не като понятие, а чрез нейното визуално преживяване и преекспонираност до необузданата сила на естествения разпад. Техниката наподобява „глич“ в екранно поле, но се откриват ясни аналогии с оригиналните произведения чрез механичното пренасяне на фрагменти от цитати от класическата и модерната живопис. Всички тези преобразувания и съчетания са безсилни в момент, в който необузданият импулс надделява като опит за преосмисляне на историческото наследство на отминали епохи. Авторът ни представя една своеобразна визуална програма, чрез която внушава нов прочит на конкретните настроения на отминалото време със съвременно звучене и новаторски вкус.

За автора:

Стоян Илев е роден през 1988 г. в Бургас. Завършва специалност „Живопис“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, където днес е преподавател. Научните му интереси и изследвания са позиционирани между класическите живописни техники и съвременните дигитални медии. Носител е на наградите: Награда за „Култура” на Община Велико Търново, за най-успешен дебют или изява на млад творец, Велико Търново |2021|; Носител на наградата „MOST 2019”, награда за българско съвременно изкуство на Vivacom Art Hall Oborishte 5, София|2019|; Награда на Представителството на СБХ Велико Търново от национална младежка изложба „Go ahead/Продължавай”, Велико Търново |2019| и др.

 


Нагоре
09.08.2022
Георги Щърбев
Георги Щърбев
Георги Щърбев
Георги Щърбев
 ГЕОРГИ  ЩЪРБЕВ р.1972

 

Образование 

Accademia di belle Arti  Рим, Италия  1999-2004

Художествена гимназия за изящни изкуства “Цанко Лавренов“, Пловдив  1987 - 1992

 

 

Професионално развитие

2022

 

21.04. Участие в обща изложба „Великден“ на галерия Аетерна, Пловдив

31.03. „Едно добро начало“ изложба живопис съвместно още четирима автора, галерия Ларго, Варна

2021

30.11- Участие в годишната изложба „30х30“, на галерия „Астри“, София

17.12- Изложба живопис със Станимир Видев в галерия „Мария Луиза“, Пловдив

12.12- Участие в годишната изложба „Извън рамката“ на галерия „Папийон“, Варна

03.08- Участие в „Лабиринта на лятото“, изложба на галерия „Лабиринт“, Пловдив

09.02- Участие в „Живописта СЕГА. Пловдив 2021“, кураторски проект на Моника Роменска, Галерия Пловдив2019

13.01- Участие в „Голямата зимна изложба“ на галерия „Аспект“, Пловдив

2020

30.11-Участие в годишната изложба „30х30“на галерия „Астри“, София

15.12- Участие в „Колекция малки рисунки“, галерия Лабиринт, Пловдив

28.08- Изложба живопис в галерия „Червеното пони“, Пловдив

27.07- Изложба живопис в галерия „Неси“, Бургас

18.02- Участие в „Нещо ново- нещо старо“, проект на галерия Аспект, Пловдив

2019

07.05- Изложба живопис в галерия „Лабиринт“, Пловдив

2018

05.07- Изложба живопис в галерия „Неси“, Бургас

22.06- Изложба живопис в галерия „Червеното пони“, Пловдив

2016

24.05- Участие в „За буквите. Кирилицата в съвременното българско изкуство“, проекта гостува в Двореца на нациите на ООН в Женева по повод 24 май

17.11- Изложба живопис в Галерия U’Park,Пловдив

2015

Изложба живопис в галерия „Дега“, София

Изложба живопис в галерия „Аспект“, Пловдив

Изложба живопис в галерия „Неси“, Бургас

2014

Национален конкурс за живопис, скулптура и графика Алианц- България, Национален изложбен център, Шипка 6

2013

Изложба живопис в галерия „Чевреното пони“, Пловдив

„Пет вариации на пейзажа“,съвместна изложба с Любен Генов, Станимир Видев, Здравка Василева и Кирил Харалампиев в галериа VOX, Бургас

2012

Участие в изложбата за откриването на Арт Център Hugo Voeten, Херенталс, Белгия

„Фрагменти“ изложба живопис в галерия „Средец“ на Министерството на културата, София

Национален конкурс за живопис, скулптура и графика Алианц-България, Национален изложбен център,  Шипка 6

„Интериор/Екстериор“, проект за Нощ на галериите 2012, галерия Аспект, Пловдив

2009

07.04 Изложба живопис в галерия Теста, София

23.01 Изложба живопис в галерия Аргос, София, съвместно със Здравка Василева, куратор Весела Радоева

Участие в изложбата „Двама братя“ в Български културен институт Братислава, Проект на СБХ

2008

Участие в MO>VI ARTE, куратор Аннамария Сандона, Палацо Спада, Падуа, Италия

Участие в „Кирилицата“, проект на Държавният културен институт към министъра на външните работи, съвместно с Министерството на културата, Областната управа област Пловдив, Градската художествена галерия в Пловдив  и Музикалният център „Борис Христов” в София пътуваща изложба София-Брюксел

2007

14.06 „Два монолога“ изложба живопис в галерия Аспект, Пловдив

Участие в селекцията за  Награди за съвременно българско изкусто M-tel, Тютюневи складове, Пловдив

Участие в изложбата „Спомен за Георги Баев-Джурлата“, Национална художествена галерия, София

Годишна изложба на Дружеството на Пловдивските художници, Галерия Гладстон, Пловдив

2004

Участие в кураторски проект за млади автори галерия ILLA, Рим  Италия

2003

Участие в изложби на млади автори в галерия „Чентро ди Капо“, Рим Италия

 

Участия и награди/ селекция

Награда за живопис на Дружеството на пловдивските художници 2007

Номинация за живопис на Национален конурс за живопис, скулптура и графика на Алианц- 2012, 2014

Номинация за живопис на Награди за съвременно българско изкусто M-tel 2007‘

 

 

 

 


Нагоре
20.07.2022
Иван Стратиев
Иван Стратиев
Иван Стратиев
Иван Стратиев
                                            ИВАН СТРАТИЕВ

        

Роден е в България през 1960 г.

През 1979г. завършва Художествената гимназия „Илия Петров” – София.

През 1984г. завършва Великотърновски университет „ Св.св. Кирил и Методи”, факултет „Изобразително изкуство”, специалност „Графика”.

През 2016г. спечелва конкурса за резидентска програма в Париж – Сите интернационал дез арт.

Работи живопис, графика, акварел и фотография.

В стилово отношение работи от реализъм, хиперреализъм до сюрреализъм и анахронизъм.

Реализирал е концептуални акции, пърформанси, видеоинсталации и собствени кураторски проекти.

Има над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина.

Член е на Съюза на българските художници.

Живее  и работи в България.

 

 

                  

 


Нагоре
30.06.2022
Илиян Иванов
Илиян Иванов
Илиян Иванов
Илиян Иванов
 VS е художествена серия, която използва символи от библейски писания и популярната култура за представяне на точки на противопоставяне и сближение между човешкото и божественото. Заимствайки мотиви от митологията и предхристиянски религии серията рефлектира ценностни системи,  които могат да се допълват и обогатяват, но също конфронтират и противопоставят.

 

Пример е материално богаство, което не може да купи любов, или високият интелект, който невинаги носи материално благополучие.

Символът VS (“против” или “срещу”) е взаимстван от реклами за боксови срещи с цел да подчертае контекста на съревнование. И както съревнованието определя “победител” във всеки конфликт, от друга страна противопоставянето на идеи е също начин за намиране на нови решения в конфликтни ситуации и ултимативно възможности за компромис и прогрес. Серията е изпълнена с акрилни бои на хартия и е развита през последните 5 години.

Илиян Иванов


Нагоре
09.06.2022
Даниела Русева
Даниела Русева
Даниела Русева
 Арт визитка - галерия"Неси" Бургас, 2022

 

"Един пейзаж, едно докосване, една прегръдка ... един момент - вдишан, задържан и ... издишан  - по този начин!"   - Д. Русева

Даниела Русева представя  4-та своя изложба в галерия "Неси"- Бургас /2004, 2010, 2017, 2022/. Живее и твори в Пловдив, сакрално свързана с Бургас. В тази своя експозиция, представя  живописни  платна / създадени в последните две години /, в които зад кратичките имена на творбите й - се крие едно послание с дълбока житейска философия.

Оазис и блян, деликатен цвят, естетика или поезия - за някои, контур и понятие - за други...

Игра с цвета и материала, игра с водата, крилете, брега, "розовото" и синевата... в търсене на баланса - за да разкаже своята приказка за силата!

 

От  09. 06. 2022 г  до ..... , Даниела ще представи своята експозиция на бургаската публика.


Нагоре
18.05.2022
Мария Алексиева
Мария Алексиева
Мария Алексиева
Мария Алексиева
Мария Алексиева
 Мария Алексиева

Родена на 3 юли 1976г.

1996 – 2001 – ВТУ “Св.Св. Кирил и Методий”, Православен Богословски Факултет, Степен – Магистър, Специалност – Иконография,

 

Номинации и награди:

2018 – Номинация за награда Национална изложба Пролетен салон на жените художнички, ХГ Христо Цокев - Габрово

2016 – Награда на журито, Биенале на рисунката, Македония

2016 – Награда за живопис на БХГ Петко Задгорски, НИ „Приятели на морето“

2015 – Награда Млад художник на името на Руси Стоянов

2015 – Номинация  за живопис, Регионална изложба Алианц България

2012,13,14 – Номинация за млад художник ,ДБХ

2018 – член на СБХ

2007 – член на Дружество на художниците – Бургас

 

Самостоятелни изложби:

1999 – “Между два свята”, Галерия Балкон, гр. Бургас

2002 –  Altefriedhofskapelle Harleshausen, гр.Касел, Германия

2003 –  гр.Кинвара, Ирландия              

2003 –  Grappa Haus, гр.Касел, Германия

2008 – „Богословие в цветове” ГХГ Димитровград

2009 -  „Благовестия” – живопис , Галерия Българка ,гр. Бургас      

2012 – „16 различни истории”, ДХБ – град Бургас

2014 – Изложба „Светлина”, гр.Касел, Германия

2014 – Отворени Очи , съвместен проект с Мая Николова и Владимир Палев, ДХБ, Бургас

2015 – Галерия Неси, Бургас

2015 – INSIDE , съвместен проект с Мая Николова и Владимир Палев, Галерия Аросита, София

2015 - INSIDE , съвместен проект с Мая Николова и Владимир Палев, ДХБ, Бургас

2018 – Равновесие, Галерия Неси, Бургас

 

Пленери:

2017 -  XVI - издание на пленера „Художници, Балчик, Любов“

2016Международен пленер, Созопол

2015 – Международен пленер, Поморие

2015 – Международен пленер Истанбул, Турция

2014 – Пленер гр. Созопол

2013 – Международен пленер град Бяла

2011 – Арт Резиденциа, с. Дъждовница

2010 - Арт Резиденция "Старото училище" – Събирачи на легенди, с. Горна Липница

2010 - Ceramik Work Shop, Kutahia, Turkey

2007 –  II педагогически Пленер в гр. Каблешково

2007 – I педагогически Пленер в гр. Созопол

2000 – Международен пленер, Манастир Св. Никола, Кавадарци, Македония                               


Нагоре
20.04.2022
Дарина Янева
Дарина Янева
Дарина Янева
 
Изложба на Дарина Янева в Галерия "Неси".
Светлината идва от Изток. Това е заглавието на изложбата. Християнският му прочит ни насочва към Евангелието на Матея (глава 2, стих 1), към повествованието за раждането на Иисус, предшествано от изгряващата на Изток звезда и дошлите да се поклонят на Младенеца влъхви. През столетията този израз Ex Oriente Lux, независимо в какъв контекст се е използвал, се отъждествява с цивилизацията, идваща от Изтока, като изгряващото слънце. С една дума като духовна светлина, резултат от взаимно допълващите се култури на Изтока.
Не се учудвам от избора на заглавието от Дарина Янева. Следя развитието й от години и нейния път като художник, търсещ и улавящ все по-изплъзващата се хармония в равновесието, което е съществувало, когато човекът е живял в разбирателство с природата. Познавам излъчващите духовно спокойствие и тишина пастели, обгърнати в характерната за нея приглушена светлина и въпреки това бях любопитна какво ще се случи след пребиваването й в Китай (2019 г.), тази източна страна, докосването до която е като жигосване, обсебва те завинаги. Навлиза в духовния ти свят в двете крайности, да го разтърси неспасяемо или да го завърши като изконно състояние, търсено от началото на Пътя и намерило своя сюблимен израз.
Това ли се е случило с Дарина Янева?
На фона на ежедневното внушаване на страх и унищожаване на сложния човек за сметка на семплия, на природната му същност за сметка на виртуалната, в болното време, в което живеем, тази изложба е като скок в духовното.
Не случайно част от названията на изящните акварели, пастели и тушови рисунки върху оризова хартия, изработени в последните години от Дарина Янева (2019–2021) са взети от „мъдростта на Дзен“
Тръгни, пътят ще се открие.
Безпределното е в пределното всеки миг.
Почукай на небето и чуй звука.
Когато стигнеш на върха на планината, продължи да се изкачваш.
Единственият Дзен, който намираш на върха на планината,
е онзи, който си донесъл там сам.
Накъдето и да потеглиш, тръгни с цялото си сърце. (Конфуций)
Съвършенството е посока, а не място.
Визуализирайки чрез картините си мъдростта на Изтока, Дарина внася своя принос в експлоатираната идея за Изтока като носител на светлината, на надеждата, за Пътя към съвършенството, този който няма крайна цел за достигане. Той е само посока към възвисяването, безкрайното усъвършенстване на самия себе си.
Аксиния Джурова

Нагоре
31.03.2022
покана
Тем Добринова и Венелин Петров
Тем Добринова и Венелин Петров
Тем Добринова и Венелин Петров
Тем Добринова и Венелин Петров
 Тем Добринова
Родена 1974г. в гр.Добрич.
Завършва Факултет Изобразителни изкуства във Велико търновския университет “Св.Св. Кирил и Методий”, специалност живопис.
Работи в сферата на графичния дизайн, живописта и керамиката повече от 25 години.
Работила е като художник и графичен дизайнер в рекламна агенция в Шанхай, Китай.
Има няколко участия в изложби в страната и работи съвместно с галерии в Швейцария и САЩ. Като с тях има много участия в общи изложби в Ню Йорк, Швейцария, Барселона и други.
Картините и са притежание на колекционери от цял свят.
Работи и живее в гр.В.Търново
 
Венелин Петров
Роден през 1971г. в с.Дойренци, Ловеч.
Завършва Художествената гимназия по приложни изкуства и керамика в гр.Троян. Завършва и Факултет Изобразителни изкуства във Велико търновския университет “Св.Св. Кирил и Методий”, специалност графика.
Работил е като художник-консултант в няколко рекламни и издателски агенции в Шанхай, Китай.
Професионално с художествена керамика се занимава от 25г.
Работи на свободна практика.
Има много международни участия в цяла Европа.
Творбите му и са притежание на колекционери от цял свят.
Работи и живее в гр.В.Търново

Нагоре
10.03.2022
Стефан Кулев
Стефан Кулев
Стефан Кулев
Стефан Кулев
 За него изкуствоведът Румен Серафимов казва: "Той изгражда картинното си пространство чрез цвета, чрез живописните мазки и жестове, които постигат впечатляваща хроматична тъкан на платната. В този процес той използва дори пособия за графика като ракела и с тях обработва, изтрива, претърква и смесва живописната маса по свой оригинален маниер, за да получи богати тонални ефекти и изразителна пластична повърхност. По този начин засилва въздействието на чистия живописен език като самостоятелен феномен, който не разказва за нещо друго, а преди всичко представя себе си като структура, като автономен израз и артистичен ритуал. Така Стефан Кулев създава изключително изящна, фино и прецизно моделирана живопис."

Нагоре
17.02.2022
Денислав Сираков
Денислав Сираков
Денислав Сираков
Денислав Сираков
 Денислав Сираков е роден е на 30 януари 1977 година в град Пловдив. На 6-годишна възраст се запалва покрай баща си Иван Сираков по скулптурата. Още като дете изработва от кост, метал и оникс миниатюрна роза. Ониксът му е подарък от великотърновския майстор на длетото Панайот Димитров-Понката.
Впечатлен от гръцката митология извайва глава на Херакъл от черен мрамор.
Докато бил ученик, баща му е преподавал „Технология на скулптурата“ във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“ и благодарение на него младият творец изучава тънкостите на керамика, металолеене, обработка на камък и изкуствени материали.
1997 г. Денислав Сираков е приет за студент в специалност „Скулптура“ във Великотърновския университет
„Св.св.Кирил и Методий“. Завършва през 2002 г магистратура при проф.Милан Андреев.
Прави няколко самостоятелни изложби във Велико Търново, Бургас,София,Пловдив. Реставрира и изработва десетки паметници в България. Сред тях са и множество паметници на загинали във войните.
Младият скулптор участва в художествен пленер в село Раювци в Еленския Балкан. Неговата творба е сред новите образи за Алеята на българските воеводи в българския Стоунхендж. Денислав Сираков претворява за вечни време образа на основателят на неговия род-воеводата Христо Сираков от еленското село Костел като прави бюст от варовик на свой прадядо.
Освен с длетото, се занимава и с леене, интериорен дизайн, реставрация, реклама.
За мащабната си творческа дейност Денислав Сираков е носител е на множество награди.

Нагоре
01.02.2022
Стойко Даскалов и Симеон Шивачев
Стойко Даскалов и Симеон Шивачев
Стойко Даскалов и Симеон Шивачев

Нагоре
07.01.2022
Ивелина Иванова
Ивелина Иванова
Ивелина Иванова
Ивелина Иванова
 Ивелина Иванова е родена през 1981 в град Шумен. 

Завършва ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“ Велико Търново, специалност „Графика“ през 2003 г. Магистърска степен в ШУ “Епископ Константин Преславски“ през 2015 специалност „Графика и графични комуникации“.

Намира най-добра реализация на идеите си в живописните класически техники маслени бои и акварел. Черпи вдъхновение и интерес от всичко, което стои на границата между материалното и духовното, в състоянията на природата, родния край и корени си. Истинското предизвикателство за нея са проявлението на човешкия дух, идея и Божията искрица в материала и формата. Красотата и светлината във всичките им разновидности.Носител е на награда на „Тракийски конник“ на Есенен салон, Стара Загора, Награда на СБХ за Живопис в НИ „Лудогорие“, Разград, Награда на община Шумен за постижения в изобразителното изкуство. Реализира самостоятелни изложби и участва в национални и международни изложби и пленери. Преподава изобразително изкуство в СУ „Йоан Екзарх Български“ и е хоноруван асистент по рисуване в ШУ „Епископ Константин Преславски“. Член на Дружеството на Шуменските художници. 


Нагоре
06.12.2021
Петър Пецин
Петър Пецин
Петър Пецин
 Петър Пецин е роден през 1951 г. в Бургас. Завършва специалност „Графика“ във  ВУ„Св. св. Кирил и Методий“. През творческия си път  участва активно в редица престижни биеналета на графиката по света, а от 1981 г. подрежда и самостоятелни изложби, основно в България. Живее и твори в родния Бургас. Бил е председател на дружеството на бургаските художници, работи в сферата на графичния дизайн.

Нагоре
04.11.2021
Йордан Ангелов
Йордан Ангелов
Йордан Ангелов
 ЙОРДАН АНГЕЛОВ
Роден през 1969 г. в гр. Бургас. Завършва Националната гимназия за Изящни изкуства "Илия Петров" - гр. София през 1988 г. През 1995 г. се дипломира в университета "Св. Св. Кирил и Методий" - гр. Велико Търново, с профил "Живопис" в класа на професор Николай Русчуклиев, със специална награда за живопис. От 1995г. преподава Изобразително изкуство в Гимназия за чужди езици "Васил Левски" - гр. Бургас. От 1996 г. е член на Дружеството на Бургаските художници и активно участва в изложби, симпозиуми и пленери от регионален, национален и международен мащаб. Йордан Ангелов работи в сферата на живописта, пластиката и монументално-декоративните изкуства. Негови произведения се намират в държавни и частни колекции в много страни, предимно в Европа. Живее и твори в гр. Бургас.
"Българските - Дух и Корени са двете основни нишки, изграждащи тъканта на моето изкуство!" - Йордан Ангелов

Нагоре
13.10.2021
Женя Адамова
Женя Адамова
Женя Адамова
Женя Адамова
Женя Адамова
Женя Адамова
 Родена в град Бургас през 1977 година.

Завършва Национална Художествена Академия Николай Павлович с магистърска степен в специалност Порцелан и стъкло.

Женя Адамова е деликатен наблюдател на заобикалящия ни свят с неговото безкрайно разнообразие от форми, ритми и цветове. По неповторим и фин начин успява да предаде в творбите си усещането за лекота, спокойствие и баланс, които търси и намира навсякъде. Обича да експериментира с различни медии и техники, вдъхновява се от звучните и необичайни комбинации между тях, които открива в процеса на работа. Вдъхновяващи за нея са пластичните форми, моделирането с глина е предизвикателство и страст, едно безкрайно пътешествие, в което по-важна е посоката и преживяването отколкото достигането на крайната цел. 


Нагоре
23.09.2021
Живко Седларски
Живко Седларски
Живко Седларски
Живко Седларски
Живко Седларски
Живко Седларски
Живко Седларски
 Живко Седларски е роден през 1958 г. в град Елхово. За пръв път се докосва до изкуството в ателието на баща си – полк. Кольо Седларски, ръководител на Студиото на военните художници в България. За разлика от Седларски-старши, който рисува живопис, Живко избира скулптурата. През 1977 г. завършва Техникума по керамика и стъкло в София, а през 1989 г. – Националната художествена академия. Две години посещава курсове по анатомия при проф. Павлов в Медицинската академия. Специализирал е скулптура в Художествената академия в Берлин, Германия.
От 1991 г. Живко Седларски живее със семейството си във Франция. Работи в областта на монументалната и малката пластика. Негови творби са притежание на музеи, галерии и частни колекции у нас, във Франция, Белгия, Германия, Испания, Швейцария, САЩ, Ливан, Китай и други страни по света.

Нагоре
01.09.2021
Димитър Каратонев
Димитър Каратонев
 Димитър Каратонев завършва специалност графика във ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий".
НАГРАДИ
 • 2020 - Награда за живопис на балканско квадринале „Митове и легенди от моят народ“-Стара Загора
 • 2020 – Награда за графика от международно биенале на малките форми Плевен
 • 2020 – Награда за графика на биенале „Приятели на морето“ – Бургас;[6]
 • 2019 - Трета награда за графика на национална изложба Сирак Скитник -Сливен
 • 2017 - Награда за графика на СБХ -Стара Загора на национален графичен форум Стара Загора
 • 2015 - Номинация за графика на регионален конкурс за съвременно изкуство на Алианц -Бургас
 • 2015 - Награда за рисунка на национално биенале на рисунката - Велико Търново
 • 2013 - Награда на Министерството на културата за рисунка на междухародно биенале на хумора и сатирата в изкуството - Габрово
 • 2011 - Награда от СБХ на годишна изложба за малка графика - София
 • 2008 – Диплома за графика от биенале „Малки форми“ – Плевен;
 • 2007 – Диплома и медал от биенале „Ex Libris“ в Полша;
 • 2007 – Специална награда за графика – галерия „Леседра“, София;
 • 2003 – Диплома и медал от биенале „Ex Libris“ в Полша;
 • 2003 – Награда за млад български график на биеналето за хумор и сатира в изкуството, Габрово;
 • 2001 – Великотърновски университет, награда от галерия „Буларт“ за графика.[4]

Нагоре
12.08.2021
Йордан Маринов
Йордан Маринов
Йордан Маринов

Нагоре
22.07.2021
Васил Стоев
Васил Стоев
Васил Стоев
Васил Стоев
 „Васил Стоев е сред най-утвърдените и сред най-известните зад граница съвременни български художници от своето поколение. Той притежава уникалната способност да съвместява наглед противоположни начала. Неговото живописно творчество представлява сложно постигнато единство на интелект и чувство, на конструкция и експресия, на фигурация и абстракция. Платната му са плод на индивидуално намерени пластически „формули”, които разкриват нагледно единството и борбата на противоположностите. Диалектиката е фундаментален закон на мирозданието. Само че едно е да изведеш правилото в понятия, друго е да го пресътвориш в материята на изкуството…
Проф. Чавдар Попов

Нагоре
30.06.2021
Фамилия Фотеви
Фамилия Фотеви
Фамилия Фотеви
Фамилия Фотеви
Фамилия Фотеви
Фамилия Фотеви

Нагоре
08.06.2021
Кръстьо Тодоров
Кръстьо Тодоров
Кръстьо Тодоров

Нагоре
14.05.2021
Георги Андонов
Георги Андонов
Георги Андонов
Георги Андонов
Георги Андонов

Нагоре
21.04.2021
Росица Чобанова
Росица Чобанова
 Роси Чобанова е родена 1989г. в гр. Бургас.

Учи изкуство и лютиерство в Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн ДЕЧКО УЗУНОВ“ КАЗАНЛЪК през първите си години но после се връща в Бургас. През 2012 завършва специалност   „Пространствен дизайн“ във Варненски Свободен Университет "Черноризец Храбър". А през 2015 година завършва специалност „Графичен дизайн, илюстрация и печатна графика“ 

В Катедра Книга, илюстрация, печатна графика във Националната художествена академия.

 

През 2014 година 0

Участва в изложбата "89 ТОГАВА И СЕГА" с селектирани от 6 творби  в град София.

Предлагайки своят прочит на случилото 25 години по-късно. Изложбата стартира на моста на влюбените в град София и се превръща в място за една нова експозиция.  Изложбата стига и до родния и град Бургас, както и до културни институти и посолства в чужбина.

 През 2014 година

Участва в София Хартиен Арт Фест .

С стаж при фондация Аматерас. Създавайки тематичната книга, в която се поместват произведенията и авторите от  Хартиеният фест.

Голямото събитие, изобилстващо от изложби, лекции, уъркшопи, кино и театър, и се разпростира и извън рамките на столицата – през месеците май и септември 2014г.  А големият акцент на фестивала, които залага в книжното издание е и връзката с Япония – страна, която има сериозен принос върху хартиеното изкуство.

 През 2015 година

Участва  с колегите си на Bologna Children’s Book Fair.

„БИЕНАЛЕ НА ИЛЮСТРАЦИЯТА“

 През 2016 година до  момента живее и работи в град Бургас. Нейните творчески решения в графичния дизайн, живописта и пространствения дизайн, са правени за поръчки към частни лица.  А други такива проекти може да сте виждали из родния и град . А във времето в което не създава, обучава деца в творчески школи и също така 

част от заниманията в курса по Архитектура и Дизайн за деца в  Училище Френе.

"Приказака"

Ще е изложба изпълнена с цвят, емоции и случки. Също така ще бъде изпълнена и

Картини с думи или хайку поезия придружаваща платната и.

Каращи възрастният човек поне за малко да се върне към чистото детско сърце, добротата, любовта и надеждата. С вятърничави и нелогични герои.

 

 

 

 

 

 

 


Нагоре
01.04.2021
Диана Брешкова
Диана Брешкова
Диана Брешкова
Диана Брешкова
 Диана Звездомирова Брешкова е родена 1976 в гр. Елена. Учи изобразително изкуство в училище „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица, през 2000 година завършва специалност „Графика“ във Великотърновския университет .Участва в изписването на параклиса „Свети Петка Търновска“ в с. Раювци, на сцени в храма „Рождество на Пресвета Богородица“ в Елена, реализира проекти за стенописи в частни домове. Тя е живяла и работила в Лондон няколко години. Там приема участие в изложба на Groydon Art Center, в два проекта на списание „Closer“, като изпълнява десетки поръчки от частни лица за портрети и пейзажи. В момента живее и работи в град Елена. Нейни творби днес са чест за колекции в България, Русия, Германия, Англия и Франция. Участия в изложби:
2019 галерия “Гешов” -самостоятелна изложба 2019 галерия “Неси”Бургас -самостоятелна изложба 2019 музей на възраждането гр. Елена -самостоятелна изложба 2020 участие в национална изложба “Пролетен салон”галерия “Христо Цокев гр. Габрово 2020 участие в конкурс изложба” Историческа живопис” в Исторически парк Награда -3 то място 2020 участие в национална изложба”Пространство за вдъхновение” гр.Велико Търново 2021 национална изложба” Пролетен салон”галерия “Христо Цокев” гр.Габрово 2021 участие изложба “Жената -извор на вдъхновение”

Нагоре
10.03.2021
Христо Керин
Христо Керин
Христо Керин
 

      ХРИСТО КЕРИН

      Роден 09.03.1966 г. в Пазарджик.

      1985 г. завършва ССХУ “ Цанко Лавренов” – Пловдив

      1992 г. завършва ВТУ “ Св. св. Кирил и Методий” Велико Търново специалност “Графика” при доц.Иван Маринов.

      От 1993 г. е редовен асистент по графика във Факултет “ Изобразителни изкуства”, а от 2005 г. е “Доцент” по графика във ВТУ “ Св. св. Кирил и Методий”.

      Работи в областта на графиката и илюстрацията.

      Взема участие в над 160 международни изложби, биеналета, триеналета и конкурси за графика, екслибрис и миниатюра в : САЩ, Канада, Аржентина, Мексико, Китай, Япония, Белгия, Франция, Испания, Италия, Англия, Чехия, Словения, Сърбия, Турция, Македония, Русия, Румъния, Гърция, България, Полша, Португалия ,Финландия , Украйна и др.

 

             Самостоятелни изложби:

  2020 -  Галерия „Ларго“ – Варна

  2020 -  Галерия „ Арт клуб Савов“ - Пловдив

  2018 – Галерия „Аспарухово арт“ – Варна

  2018 – Галерия „ Неси „ - Бургас

  2016 – Галерия „ Неси „ - Бургас

  2016 – Галерия „ Форум” – Хасково

  2016 -  Галерия „ Аспект” – Пловдив

  2016 -  Изложбени зали „ Рафаел Михайлов „ – Велико Търново

  2014 – Галерия „ Ромфея „ – Пловдив

  2014 -  Галерия „ Espace d’art “- Женева, Швейцария

  2013 – Галерия „ Модулор „ - Хасково

  2013 – Градска галерия – Банска Бистрица , Словакия

  2013 – Галерия „ Неси „ – Бургас

  2013 – Българсни културен институт – Братислава, Словакия

  2012 -  Изложбени зали “ Рафаел Михайлов „ – В. Търново

  2011 -  Галерия „ Арт хотел „ – Ченгду , Китай

  2011 -  Галерия “ ОТ - ТО “ – Варна

  2011 -  Галерия “ Жорж Папазов “ - Пловдив

  2009 -  Галерия “ ОТ – ТО “ – Варна

  2009 -  Галерия “София” – Българско посолство в Англия - Лондон

  2008 -  Галерия “ ОТ – ТО” - Варна

  2008 -  Вила “Абела” – Малта

  2007 -  Галерия “ Ромфея” – Пловдив

  2006 -  Галерия “Жорж Папазов – Пловдив

  2005 -  Изложбени зали “Рафаел Михайлов” – В. Търново

  2004 -  Галерия “Спектър” – В. Търново

  2004 -  Галерия “Неси” – Бургас  

  2003 -  Балабанова къща – Пловдив

  2002 -  Галерия “Жорж Папазов” – Пловдив

  2002 -  Галерия “Дръстър” – Силистра

  2002 -  Галерия “КИЦ” – Скопие,Македония

  2001 -  Галерия “Артин” – Варна

  1999 -  Галерия “Спектър” – В. Търново

  1999 -  Градска галерия “Н. Павлович” – Свищов

  1999 -  Галерия “Етерна” – Варна

  1998 -  Галерия “Дема” - Пазарджик

  1996 -  Галерия “Спектър” – В. Търново

           

               Награди:

  2002 – Първа награда на международен конкурс за екслибрис – Бодио Ломнаго – Италия

  2004 – Номинация на международен конкурс за екслибрис – Бодио Ломнаго – Италия

  2004 -  Номинация награда на международен конкурс за екслибрис – Буенос Айрес – Аржентена

  2007 – Номинация на международен конкурс за графика – Акуи Терме - Италия

  2008 – Номинация на международна изложба за екслибрис – Бейджинг - Китай

  2009 – Номинация на национален конкурс – “ Алианц” – България

  2009  - Номинация на Национална изложба на художниците педагози – В. Търново –     България

  2009  - Номинация на международен конкурс за мини графика – Норуолк - САЩ

  2009  - Награда на международна изложба за екслибрис – Тайпе – Тайланд

  2009  - Номинация на международен конкурс за малка графика и екслибрис – Остров Виелкополски –

              Полша

  2010  – Първа награда на международен конкурс за екслибрис “ Контратала “ – Испания

  2011  - Номинация на Национална изложба на художниците педагози – В. Търново – България

  2011  - Номинация на Международен конкурс за графика / екслибрис/ - Акуи Терме, Италия

  2011  - Номинация на Международен конкурс за екслибрис „ Контратала” – Тарагона, Испания

  2012  - Номинация на Международен конкурс за екслибрис – Анкара , Турция

  2012 - Първа награда за най-добра мини графика на Международно биенале за екслибрис и мини                       графика – Гуангджоу, Китай

  2014 – Трета награда на международен конкурс за екслибрис – Бодио Ломнаго – Италия

  2015 – Номинация на международно триенале за мини графика и екслибрис – Брест, Беларус

  2016 – Първа награда на международен конкурс за екслибрис „ Дон Кихот” – Тарагона, Испания

  2016 - Номинация на международно биенале за малки форми и екслибрис – Остров Виелкополски – Полша

  2016 - Първа награда за мини графика на Международно биенале за екслибрис и мини графика – Гуангджоу, Китай

  2016 - Номинация на II Международно биенале за мини графика – Лагуна Паива, Санта Фе - Аржентина

  2017 – Номинация на национална изложба „ Велико Търново – „Пространство за вдъхновение” – Велико Търново, България

2017- Първа награда на международен конкурс за екслибрис – Тарагона, Испания

2018Номинация на IV Международен конкурс за екслибрис – Истанбул, Турция

2019Номинация на Международно биенале за малки форми и екслибрис – Остров Виелкополски – Полша

2019 - Втора награда на IX Международен конкурс за екслибрис Контратала – Тарагона, Испания

 

 

              Адрес:

              Ул. “Въстаническа” №89

              5000 Велико Търново

            тел:  0887543926


Нагоре
17.02.2021
Васил Тенев
Васил Тенев
Васил Тенев
Васил Тенев
 ВАСИЛ ТЕНЕВ

Роден на: 5 май 1962 г. в гр. Мадан България

Образование: 1981 - Училище за изящни изкуства в Пловдив

1996 г. - магистърска степен в Националната художествена академия - специалност "Графичен дизайн", в класа на проф. Димитър Серезлиев.

 Изложби:

1983 - Обща художествена изложба в Смолян

1994 - Галерия IL QUADRATO - Чезенатико / Фо, Италия

2008 - Международен пленер Нитра, Словакия

2008 - Квадринале на балканската живопис - Стара Загора

2012 - Квадринале на балканската живопис - Стара Загора

2013 Premio COMEL-Latina (Италия)

2013 - 5 трианале „CERAMICA AL CENTRO“ (Италия)

2013 г. - Галерия - ARTROM - Рома (Италия)

2015-Галерия А + Пловдив

2016 - Квадринале на балканската живопис - Стара Загор

2018 -8 биенале "ПРИЯТЕЛИ НА МОРЕТО" - Бургас

2018 - 9 Международно биенале на малките форми – Плевен

Самостоятелни изложби:

1997 - Живопис и керамика в галерия ЖАНЕТ - Пловдив

1998 - Живопис и керамика в галерия ДЯКОВ - Пловдив

2000 - Живопис и керамика в Галерия АЛБА - София

2005 - Живопис в галерия ДЯКОВ - Пловдив

2006 - Галерия ДЯКОВ - Пловдив

2007 - Галерия ДЯКОВ - Пловдив

2007 - Галерия Михалски двор – Братислава
2007 - Галерия ТЕРРА АРТ - Пловдив

2008 - Галерия ДЯКОВ - Пловдив

2008 - Галерия Жорж ПАПАЗОВ - Пловдив

2009 - Български институт за култура - Братислава

2010 - Галерия Жорж ПАПАЗОВ - Пловдив

2010 - Галерия Михалски двор - Братислава

2011 - Панаир на изкуствата SIAC-Marseille

2011 - Галерия „Алтера”

2012 - Галерия Михалски двор - Братислава

2012 - Галерия „Аспект”

2012 г. - Haus Wittgenstein- Виена

2012- Галерия Жорж ПАПАЗОВ - Пловдив

2014- Галерия  Михалски двор - Братислава

2014 -Галерия РИМИНИ - София

2015 - Галерия ДЯКОВ - Пловдив

2017- Галерия Резонанс-Пловдив

2018- Галерия  Братиславски Храд - Братислава

2018-Градска Художествена Галерия - Пловдив

2018-Галерия „INTRO” София

2019 Български институт за култура – Прага
2019 Галерия „Техелна” Зволен ,Словакия
1994 - Първа награда на десетия международен конкурс по живопис TROFEO ARTE NEL MONDO в Чезенатико, Италия
 Произведения: Произведенията на Васил Тенев могат да се видят в редица частни колекции в България, Италия, Германия, Австрия, Словакия и Дания.Нагоре
27.01.2021
Ирена Иванова
Ирена Иванова
 ИРЕНА ПАСКАЛЕВА ИВАНОВА

 

1965 г. родена в Пловдив, България.

От 1990 г. живее и работи в гр. Бургас.

Образование:

1991 г. завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Велико Търново, специалност „Графика” при проф. Никола Хаджитанев.

1984 г. завършва ССХУ за изящни и монументални изкуства „Цанко Лавренов”, гр. Пловдив.

От 1996 г. е член на Дружество на художниците – Бургас.

2013 г. става съучредител на „Арт група 7 +”.

 

Национални изложби:

2015 – VIII Национална изложба „ Арт- колаж”, гр. Пловдив.

2015 – Национална изложба „Лудогорие”, гр. Разград.

2015 – Пети национален конкурс АЛИАНЦ България 
за живопис, скулптура и графика,
регионална изложба в БХГ „Петко Задгорски”, гр. Бургас.

2014 – Седмо биенале на малките форми, гр. Плевен.

2014 – Национално биенале за съвременно българско изкуство „Приятели на морето”, гр. Бургас.

2012 – Шесто биенале на малките форми, гр. Плевен. 

2010 – Национално биенале за съвременно българско изкуство „Приятели на морето”, гр. Бургас.

2008 - Национален конкурс АЛИАНЦ България 
за живопис, скулптура и графика,
регионална изложба в Бургаски свободен университет, гр. Бургас.

 

Съвместни изложби:

2017 – Изложба „Живопис“, „Дружество на художниците-Бургас”, гр. Бургас, съвместно със Стоян Ефтимов.

2015 – Изложба фотографии „Врати и знаци на една архитектура”, „Дружество на художниците-Бургас”, гр. Бургас, съвместно с Митко Иванов.

2011 – Изложба „Живопис”, „Дружество на художниците-Бургас”, гр. Бургас, съвместно с Бисер Проданов , Севдалина Проданова и Биляна Бъчварова.

2007 – Изложба „Насън и наяве”, Галерия „Бояджиев”, гр. Бургас, съвместно със Севдалина Проданова.

 

Пленери и фестивали:

2019 – Пленер рисунка голям формат „Диалог“, Пловдив.

2016 – Пленер „Колаж“, гр. Пловдив.

2015 – Международен пленер по живопис „Черноморска палитра”- гр. Бургас.

2015 – Арт фестивал „Пробуждане”, „Арт-група 7+”, гр. Ямбол.

2013 – Графичен пленер „Бургаски срещи”, гр. Бургас.

2013 – Фестивал за съвременно изкуство „Включи града”, гр. Бургас

 

 


Нагоре
07.01.2021
Живко Иванов
Живко Иванов
Живко Иванов
Живко Иванов
Живко Иванов
 Живко Иванов е роден в Бургас на 2 септември 1953 г.
През 1972 г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1979 г. се дипломира и в Художествената академия в столицата.
Самостоятелните изложби на художника нахвърлят числото 60, като част от тях са в Българския културен институт в Берлин, в германската галерия "Любке", в Белгия, Холандия, Чечения, Ирландия, Сърбия и т. н.
През 2014 г. Живко Иванов стана първия български художник,
който представи страната на 62-ото издание на летния фестивал за култура в Любляна, Словения.
През ноември 2018 г. Живко Иванов показа изкуството си в залата на Народното събрание на Република България.
Художникът е носител на бургаската награда „Художник на годината".
Тази година Живко Иванов спечели голямата награда за "Живопис"
в националното Бианале "Приятели на морето" и наградата за "Акварел" в първата изложба-конкурс на името на Ненко Токмакчиев.

Нагоре
04.12.2020
Анелия Райкова
Анелия Райкова
Анелия Райкова
Анелия Райкова
 Анелия Николова Райкова

 

Родена през 1972 г. в гр. Бургас. През 1991 завършва ССХУ за приложни изкуства, гр. София, специалност текстил. През 2000 г. защитава магистърска степен в НХА “Н. Павлович”, гр. София, специалност сценография при проф. Г. Иванов.Работи в областта на живописта,пространствените изкуства и кино. През 2001 – 2002 г. е сценограф в Плевенския драматичен театър. 2003 г. е щатен художник в МГТ “Зад канала”, гр. София. От м. май същата година е художник на свободна практика.През периода март 2005г.-август 2006г.работи като художник на предаването „Бон Апети”-Продукции „Нова”.От 2011г. е художник-изпълнител в „Бояна филм”.От 2016г. работи като дизайнер в предаването „Бригада нов дом”. Член на дружеството на Бургаските художници.От 2010 г. е член на СБХ. Нейни работи са притежание на Бургаска Градска галерия, както и на частни колекции в България, Германия, Норвегия, Полша, Исландия, Южна Корея, Холандия, Великобритания,Словакия.

 Самостоятелни изложби

2001 г.      Изложба живопис и сценография 10 минути… каканижа настроения”, галерия съюз на художниците, гр. Бургас.

2005 г.      Изложба живопис, галерия “Пролет”, гр. Бургас.

2007 г.      Изложба живопис "Ароматът на минутите", галерия "Максим", гр. София

2009г      Изложба живопис “Нектар от рими”,галерия съюз на художниците гр.Бургас

2011г      Изложба живопис „SMS”, галерия “Неси” гр.Бургас

2013г.     Изложба живопис „Субтитри”,галерия „Неси” гр. Бургас

2016г.     Изложба живопис „Саундтрак на мълчанието”,галерия (a)cube, гр.София

2017г.     Изложба живопис „11” , галерия  (a)cube,гр. София

2018г.     Изложба живопис „Словесен пейзаж” ,галерия „Лабиринт” гр.Пловдив

2018г.     Ижложба живопис „38% да Винчи”  ,галерия (a) cube, гр. София

2019г. Изложба живопис "Зависим от Вселената" ,галерия "Лабиринт" гр.Пловдив

2019.     Изложба живопис ,галерия "Дориан" гр. Плевен

Награди:

2011г.     Награда „Руси Стоянов” за млад художник, гр.Бургас

2015г.     Регионална награда за живопис „Алианц”България,гр.Бургас

2015г.     Награда на СБХ,Международно биенале на миниатюрата,гр. Русе

2016г.     Награда в конкурс „Абстракт 42/42” галерия (a)cube гр. София

2019г.    Първа награда в конкурс „Абстракт 21/21",галерия (a)cube гр. София

2019г.     Номинация за живопис в Национална изложба "Лудогорие"гр.Разград
Нагоре
11.11.2020
Дарина Янева
Дарина Янева
Дарина Янева
Дарина Янева
 Дарина Янева

На 24 май 2010г Дарина Янева е удостоена със сертификат и значка “Златна книга” за принос в развитието и представянето на българската култура.

През 2002 година е номинирана сред 10-те най-добри майстори пастелисти, представени в световно списание.

Дарина Янева е завършила Национална художествена Академия в класа на проф.Венко Колев. Член е на Съюза на българските художници.

Има над 25 самостоятелни изложби в България, Австрия, Полша, Хърватска, Словакия, Будапеща и Турция и участие в общи изложби и пленери в Швеция, Словения, Белгия, Италия, Кореа, Полша, Хърватска, Турция и България.

През 2002 година художничката беше представена в Интернационален форум ИНАРТ, Пловдив.

Дарина Янева е един от основателите и съорганизаторите на международния фестивал “Художници, Балчик, Любов”.

Дарина е основател и ръководител на Академия за детско творчество “ДАЯ”.Част от дейността на Академията са проектите: “Децата на Маниса призовават всички световни лидери за мир” под патронажа на кмета на Маниса, Турция; “Какво говорят рибите” – един от съвместните й проекти с Община Балчик; “Да опознаем миналото, за да изградим по-добро бъдеще”- заедно с Посолството на Р.България в Анкара проектът стартира с ученици от гимназии по изкуствата от Анкара и Казанлък;

„Да прегърнем Земята” – част от програмата на Столична община „София 130 години – столица на България” – картички, нарисувани от децата на столицата изпратени до кметовете на всички столици по света.

Дарина Янева живее и работи в София.
 


Нагоре
22.10.2020
Евгени Недев
Евгени Недев
Евгени Недев
Евгени Недев
 ЕВГЕНИ НЕДЕВ

Художник работи в сферата на живописта. Роден 03.05.1984 г. в Габрово

Учил живопис при проф. Николай Русчуклиев, доц. Красимир Русев.

Директор, ХГ „Христо Цокев:, Габрово от 2012 г. до сега.

Председател на СБХ Габрово от 2016 г.

 

Образование:

2008 – 2009 г. Магистър по „Арт - мениджмънт“ АМТИИ, Пловдив.

2003-2007 г. Бакалавър по „Иконография“ ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

 

Резиденции:

2017 – 2018 г.  Париж, Франция.

 

Самостоятелни изложби:

2020 г. „Collision“, ХГ „Илия Бешков“, Плевен.

2019 г. „Посоки“, Галерия „Дориан“, Плевен.

2019 г. „Настроения“, Галерия „Тихото гнездо“, ДКИ КЦ „Двореца“ Балчик.

2018 г. „Париж нощем“, галерия „Видима“, Севлиево.

2018 г. „Щрихи“, ХГ „Христо Цокев“, Габрово.

2017 г. Париж, Франция.

2017 г. „Размисли” галерия „Тихото гнездо“, ДКИ КЦ „Двореца“ Балчик.

2017 г. „Живопис”, Търгу Жиу, Румъния.

2017 г. „Хоризонти” галерия, „Юка”, Варна.

2016 г. „Извисяване”, ХГ „Асен и Илия Пейкови”, Севлиево.


Нагоре
30.09.2020
Румен Петков
Румен Петков
 

1980 -ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ при проф. Никола Гелов

1974-Техникумпо Керамика, Попово
САМОСТОЯТЕЛНИ ИЗЛОЖБИ
2019 -„Интерпретации“ -Художествена галерия -Казанлък
2018 -„Живопис и пластика“ -Галерия „Лабиринт“, Пловдив
2018-„Живописи пластика“ -Посолство на САЩ, София
2017 -„Живопис“ -Музей „Чирпанлиева къща“, Шипка
2016 -„Живопис“ -Галерия „Минерва“, София
2015 -„Есен“ -Културно-информационен център, Казанлък
2014 -„Живопис” -Галерия „Й. Кювлиев“, Сливен
2014 -Артцентър „Орхидея“, Карлово
2013 -Инфоцентър, Казанлък
2013 -Галерия „Богориди“, Бургас
2012 -„Фонтан“-Галерия „Алфиони“, София
2011 -„Живопис“ -Зала „Баер“, Стара Загора
2011 -„Живопис“ -Новотел, Пловдив
2010 -„Живопис“-„Богориди“, Бургас
2010 -„Тропична“-Инфоцентър, Казанлък
2008 -Галерия „Богориди“, Бургас
2007 -„С посвещение“-Инфоцентър, Казанлък
2005 -Инфоцентър, Казанлък
2001 -Галерия „Кристина“, София
2001 -Галерия ОБ, Габрово
1999 -„Елинистични мотиви“-ОХГ,Казанлък
1999 -Народно събрание,София
1998 -ОХГ, Казанлък
1997 -ХГ „Палас“, Варна
1996 -Художествена галерия, Попово
1996 -Къща-музей „Дечко Узунов“, Казанлък
1995 -Къща-музей „Дечко Узунов“, Казанлък
1993 -ЦВК, София
1988 -КДК,Казанлък
1987 -КДК,Казанлък
1985 -Художествeна галерия, Попово
Снимка на Art Gallery Nesi.

Нагоре
10.09.2020
Пена Николова
Пена Николова
Пена Николова
Пена Николова
 Пена Николова Родена 1956 г. в Карлово. Изучава графика в Художествена гимназия Казанлък. Завършва изящния факултет на Великотърновски университет ''св.св.Кирил и Методий ''специалност живопис. Член на СБХ от 1988г. Самостоятелни изложби: ГХГ КАРЛОВО ГАЛЕРИЯ '' БУРГАС ''- БУРГАС ГАЛЕРИЯ''РИМСКА МОЗАЙКА'' СТ.ЗАГОРА ГАЛЕРИЯ''МАКСИМ'' СОФИЯ ГАЛЕРИЯ СБХ БУРГАС ГАЛЕРИЯ ''НЕСИ '' БУРГАС ТЕАТЪР-ДОМ ПАМЕТНИК ПАНАГЮРИЩЕ ХГ ''ЖОРЖ ПАПАЗОВ'' ЯМБОЛ КОЛЕКТИВНИ: ПРЕДСТАВИТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКОТО ИЗКУСТВО В АМСТЕРДАМ-
ИНТЕРНАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА НА ЖЕНИ- ХУДОЖНИЧКИ В КОНСТАНЦА И БУКУРЕЩ. И ФОРУМИ ЗА СЪВРЕМЕННО БЪЛГАРСКО ИЗКУСТВО: ''ПРИЯТЕЛИ НА МОРЕТО'' БУРГАС ''МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ НА МОЯ НАРОД''- БАЛКАНСКО КВАДРИНАЛЕ СТ.ЗАГОРА БИЕНАЛЕ НА МАЛКИТЕ ФОРМИ-ПЛЕВЕН НЕЙНИ КАРТИНИ СА СОБСТВЕНОСТ НА ЧАСТНИ КОЛЕКЦИИ И ГАЛЕРИИ.

Нагоре
19.08.2020
Илия Желев
Илия Желев
Илия Желев
Илия Желев
Илия Желев
 
Илия Желеве роден в Пловдив през 1961 година. Завършваживопис във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” през 1988год.Имаповече от100 самостоятелни изложби,катоповечето от тяхса вчужбина.От 1992 година участва активно с изложби в престижнигалерии в България,Германия, Австрия и Швейцария.Неговикартини са притежание намузеи,галериии колекции по света. Поважни1994-Галерия Пранарщрасе Мюнхен Германия1997-Галерия Керстен Брюнтал Германия2005-Галерия на ЕnBWКарлсруе, Германия2006-Галерия Шортген , Люксембург2007-Галерия Бургер,Мюнхен Германия2011-Фон Полл Галерия, Грюневалд, Мюнхен,Германия2012-Шагал и Желев, Галерия МенсингБерлин,Хамбург,Германия2013-Галерия Хаус дер Кунст, Нюрнберг, Германия2014-Хаус дер Кунст, Грац, Австрия2016-Галерия Мейстерщук ,Нюрнберг, Германия2017-Галерия Камео,Манхайм,хайлброн,Германия2018-ГалерияКюн,Лилиентал,Бремен,Германия2019--Галерия Кунстщуке,Мюнхен,Германия2020-
1994-Галерия Пранарщрасе Мюнхен Германия1997-Галерия Керстен Брюнтал Германия2005-Галерия на ЕnBWКарлсруе, Германия2006-Галерия Шортген , Люксембург2007-Галерия Бургер,Мюнхен Германия2011-Фон Полл Галерия, Грюневалд, Мюнхен,Германия2012-Шагал и Желев, Галерия МенсингБерлин,Хамбург,Германия2013-Галерия Хаус дер Кунст, Нюрнберг, Германия2014-Хаус дер Кунст, Грац, Австрия2016-Галерия Мейстерщук ,Нюрнберг, Германия2017-Галерия Камео,Манхайм,хайлброн,Германия2018-ГалерияКюн,Лилиентал,Бремен,Германия2019--Галерия Кунстщуке,Мюнхен,Германия2020-
Нагоре
28.07.2020
Здравка Василева и Георги Щърбев
Здравка Василева и Георги Щърбев
Здравка Василева и Георги Щърбев
Здравка Василева и Георги Щърбев
Здравка Василева и Георги Щърбев
Здравка Василева и Георги Щърбев
                            Здравка Василева

 

Доцент по живопис и ръководител на катедра Живопис в Национална Художествена академия София

1977    - родена в гр.Пловдив

2003    - завършва НХА спец.Живопис

2004    -  редовен асистент в катедра Живопис

2010    -  защитава докторска дисертация на тема Творчеството на Петър Дочев в контекста на художествените процеси в българското изобразително изкуство от 60-те до 90-те години на XX век“.

2012 – Доцент по живопис и композиция

2015- Ръководител на катедра Живопис и ръководите на ателие 52 по живопис в НХА, София

2017,2019  Ръководител на проекта по НХТД, студентски пленер „В Духа на Майстора“

Куратор на изложби и проекти на студенти на спец.Живопис и млади автори завършили същата специалност: 2017-“Отворено ателие* Open Studio- part I“, 2015- „Ателие по живопис в галерия Дега “,2012“Конферанс“ в галерия Алтерего, 2011“Ателие 52 Свободната територия“- Градска художествена галерия Пловдив

 

         ГЕОРГИ ЩЪРБЕВ

Георги Щърбев e роден 1972 г. в Пловдив

От 1999- 2004г. учи живопис в Национална художествена академия за изящни изкуства- Рим

2007  Награда за живопис на Дружеството на пловдивските художници и Община Пловдив

 

Самостоятелни изяви:

2019 Галерия Лабиринт, Пловдив

2018- Галерия Неси, Бургас

          Галерия Червеното пони, Пловдив

2016  Галерия U’Park, Пловдив

2015  Галерия Неси, Бургас

2013  Галерия Червеното пони, Пловдив

2009     Галерия Теста, София

2009     Галерия Аргос, София 

2008     Галерия Жорж Папазов, Пловдив

2007     “2 монолога”, г-я Аспект,Пловдив

             Г-я Неси, Бургас

2005 -  Фондация ”Бъдеще за България”, Пловдив

1997 -  Балабанова къща

1996 -  Галерия Лукас

1995 -  Галерия Питърском

 


Нагоре
08.07.2020
Стефан Кулев
Стефан Кулев
Стефан Кулев
Стефан Кулев
 Стефан Кулев е художник, който живее и работи във Варна, и отдавна се откроява с великолепната си, чиста и изящна живопис. Той изгражда картинното си пространство чрез цвета, чрез живописните мазки и жестове, които постигат впечатляваща хроматична тъкан на платната. Tой засилва въздействието на чистия живописен език като самостоятелен феномен, който не разказва за нещо друго, а преди всичко представя себе си като структура, като автономен израз и артистичен ритуал. Стефан Кулев е поетичен живописец, който се е отдал на естетическото съзерцание, при което се любува на визуалната и сетивна красота на своя образен свят. Той предпочита стиловата сфера на модерната абстрактна живопис, която се обръща не към интелектуалното и умозрителното, а към изтънчения живот на емоциите, към светлите полета на духовната радост, която в Шилеровия контекст е смисълът и мисията на изкуството.              


Нагоре
17.06.2020
Гълъбин Христов
Гълъбин Христов
Гълъбин Христов
Гълъбин Христов
 Гълъбин Христов е преподавател във ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий".
 Има много самостоятелни изложби в различни градове на страната.
 НАГРАДИ:
2006 - Млад автор,Биенале на малките форми,Плевен
2007 - Млад автор,Международно биенале на хумора и сатирата,Габрово
2011 - Награда за скулптура,Алианс-България
2012 - Награда за скулптура,Биенале на малките форми,Плевен
2012 - Номинация за скулптура,Биенале "Приятели на морето",Бургас
2013 - Награда на Министерство на културата за скулптура на Биенале,Габрово
2014 - Награда за скулптура на Биенале "Приятели на морето",Бургас
2014 - Награда за скулптура на БНР
2015 - Награда на община Велико Търново-изложба "Пролетен салон"
2015 - Награда за скулптура Алианс-София
2015 - Награда за скулптура Национална изложба "Лудогорие",Разград
2017 - Номинация за скулптура Алианс - София
2018 - Номинация за скулптура,Сливен ,Национална изложба за изобраззително изкуство.

Нагоре
27.05.2020
Александър Ташев
Александър Ташев
Александър Ташев
Александър Ташев
 Александър Ташков Ташев

 

 

10.04.1959, Плевен

Езикова гимназия

Националната художествена академия, живопис при проф. Добри Добрев

1989 – Хоноруван преподавател в специалностите „Рекламен дизайн“ и „Дизайн за детската среда“, дисциплина Живопис, НХА София

2018 – редовен ас. доктор,  дисциплина „Рисуване“ и „Живопис“, НХА Филиал Бургас 

Член на СБХ, 1992

e–mail: alexander.tashev@gmail.com

 

 

 

Самостоятелни изложби:

 

1992 – галерия Хемус, София

1993 – 1994 галерия XAN-TINNE, гр. Геел, Белгия

1995 – клуб Уникат – хотел Витоша София

1995 – галерия „Ата-рай“ – София

1995 – галерия Витоша, София

1996 – галерия Сезони, София

1996 – галерия Ромфея, Пловдив

1996 – галерия Солерс, София

2000 – галерия Ромфея, Пловдив

2002 – галерия Епсилон, Шумен

2003 – галерия Епсилон, Варна

2010 – галерия MAXIM, София

2011 – Галерия „JEUNESSE“,  Ванкувър, Канада

2012 – галерия MAXIM, София

2016 – галерия Ромфея, Пловдив

 

 

Съвместни изложби:

 

1989 – ХГ Балчик

1993 – съвместна изложба живопис на автори от България и Белгия – галерия „XAN-TINNE",  гр. Геел 

1993 – „Изкуство и екология“, Токио, Япония

1993 – „Българско изкуство“ – галерия „XAN-TINNE“, гр. Геел, Белгия и „Ателие 5“ в Антверпен'93 – „Културната столица на Европа“

1994 – съвместна изложба живопис на автори от България и Белгия, гр. Геел, Белгия 

1994 – галерия Ромфея, Пловдив

1995 – галерия Ромфея, Пловдив

1996 – галерия Ромфея, Пловдив

1996 – галерия Крида Арт, София – „Плевенски художници, които работят в София“

1996 – ХГ „Илия Бешков“, Плевен

2009.– Торонто, Канада, Международен фестивал на изкуството Art '09

2011 – Галерия „JEUNESSE“,  Ванкувър, Канада

2015 – ХГ „Илия Бешков“, Плевен, Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика

2016 –  Галерия „JEUNESSE“, Ванкувър,  Канада

2017 –  Галерия „JEUNESSE“, Ванкувър,  Канада

2018 – Изложба на преподавателите във Филиал на НХА- Бургас, Магазия 1

 

Негови картини се намират в ХГ Плевен, ХГ Балчик, Галерия "XAN-TINE", гр. Геел.Белгия, в частни колекции в България, Италия, Германия, САЩ, Франция, Белгия, Япония, Великобритания, Канада и Норвегия

 


Нагоре
14.04.2020
Ателие "Зограф"
Ателие "Зограф"
Ателие "Зограф"
Ателие "Зограф"
Ателие "Зограф"
 ТВОРЧЕСКА БИОГРАФИЯ НА ЕКИП ОТ ЗОГРАФИ-

Йордан Иванов
Недялко Жеков
Тодор Жеков
Светла Василева
2005-2010 изписване на храм „ Св. Атанасий“ гр. Горна Оряховица( на етапи)
2006 – изписване на храм „ Св. Арх. Михаил „ с. Лясково , община Айтос.
2008 – участие в екип при изписване на храм „ Св. Мина“ гр. В. Търново
2008 – изписване на граден иконостас в храм „Св. Петка“ с. Вресово, община Айтос.
2007- 2009 изписване на храм „Св. Димитрий Солунски“ гр. Айтос.
2009 – изписване на граден иконостас за храм „ Св. Атанасий“ с. Пирне , община Айтос.
2009 – изписване на храм „ Св. Георги“ гр. Камено, област Бургас.
2010 – изписване на храм „ Успение Богородично“ с. Красен , община Генерал Тошево.
2011- 2012 – изписване на храм „ св. Неделя“ с. Радилово , обл. Пазарджик.
2013 – изписване на параклис „ Св. Атанасий „ , манастир Св. Богородица , Бургас. ( Тодор Жеков)
2013 – изписване на олтар при храм „ Възнесение Господне“ кв. Ветрен , гр. Бургас
2014-2015 – изписване на гробищен храм „Възкресение Лазарово „ гр. Айтос
2015 – изписване на граден иконостас с апостолски ред в параклис „ Св. Йоан Кръстител“ гр Айтос .
2016-2017 - изписване на храм „ Св. Георги „ гр. Руен ( с участието на Тодор Жеков)
2018 – изписване на част от храм в с. Венковец , Ихтиманско.
2018-2019 – изписване на храм „ Св. Пимен Зографски „ гр . Бургас ( в процес , с участието на Тодор Жеков )
2018 – изписване на параклис аязмо „ св. Георги“ в Троянски монастир .
2018 - изписване на заседателна зала в Софийска Митрополия.
2019 – изписване на голямата трапезария в Бачковски монастир.( с участието на Тодор Жеков )

 

Стенописи на Недялко Жеков и Йордан Иванов в Света Гора , Атон. Зографски монастир.

2009-2015 – изписване на параклис „ Св. 26 Зографски мъченици“ – (в процес)
2013-2015 – изписване на малката трапезария на монастир Св. Георги Зограф, Света Гора , Атон.

Икони за иконостасен ред на множество храмове- Везенково, Камено, Росеново, Айтос , Руен, Света Гора , Зографски монастир , други.


Нагоре
11.03.2020
Ивелина Иванова
Ивелина Иванова
Ивелина Иванова
Ивелина Иванова
 Ивелина Петрова Иванова

1981 – родена в гр. Шумен

2003 – Завършва ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“ специалност графика, бакалавър

2015 – Завършва  ШУ „Епископ Константин Преславски“ специалност графика, магистър

Самостоятелни изложби:

2010 – Самостоятелна изложба „Преходи“, галерия „Париж“ , гр. София

2012 – Самостоятелна изложба Живопис, Община Шумен, гр. Шумен

2018 – Самостоятелна изложба „Окриление“ , галерия НЕСИ, гр. Бургас

Участия:

2003 - Изложба графика малък формат, “Леседра”, гр.  София

2003 – Студентска изложба графика “Леседра” – Чикаго, САЩ

2003-2009, 2013 – Есенен салон, гр. Стара Загора

2006 - Съвместна изложба „Стара Загора – моята...“

2006 – Съвместна изложба „Срещи“, радио Стара Загора

2007 - Младежка изложба, фондация “Пламък”, гр. Стара Загора

2007 – Съвместна изложба  „СРЕЩИ“, радио Стара Загора, гр. Стара Загора

2008 -  Биенале „Приятели на морето“ Бургас

2009, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 – Зимен салон, Шумен

2010 - Национални награди „Алианц“, регионална изложба, гр. Добрич

2010 - Съвместна изложба живопис  ХГ „Елена Карамихайлова“ , гр.Шумен

2011 – Биенале на хумора и сатирата, гр.Гарбово

2014 – Студентска изложба, гр. Констанца, Румъния

2014 – Биенале на малките форми, гр. Плевен

2016 – Съвместна изложба „СВЕТОВЕ“ с Росен Кавръков, с. Жеравна

2016 - Национални награди „ Алианц“, регионална изложба, гр. Варна

2016 – Биенале на малките форми, гр. Плевен

2016 – Квадринале на живописта „Митове и легенди на моя народ“, гр.Стара Загора

2017 – Национална изложба „Лудогорие“, гр. Разград

2017 – Съвместна изложба  „СРЕЩИ“, гр. Стара Загора

2017 – Национално триенале „МОСТОВЕ“, гр. Габрово

2017 – Участие в проекта „Картина от мнозина“, гр. Карлово

2017Коледна изложба галерия“ Париж“, София

2018 – Биенале „Приятели на морето“ Бургас

2018 – Международно биенале на малките форми, гр. Плевен

2018 – Годишна изложба живопис ФОРМАТ 30х30, галерия  „Астри“, София

2019 – Национална изложба „ЛУДОГОРИЕ“, гр. Разград

2019 – Годишна изложба живопис ФОРМАТ 30х30, галерия  „Астри“, София

2019Зимна изложба,  галерия“ Париж“, София

Награди:

2008 – Награда „Тракийски конник“, Есенен салон, Стара Загора

2014 – Награда на името на Розалина Трутман за художествени постижения в областта на визуланото изкуство, ШУ „Епископ Константин Преславски“

2017 – Номинация за награда на Национално триенале „Мостове“, Габрово

2019 – Награда на СБХ, раздел „Живопис“, Национална изложба „ЛУДОГОРИЕ“, гр. Разград

 

 

Пленери:

2006 – Графичен пленер Малки графични форми, Велико Търново

2008 – Живописен пленер „Светлина, земя и хора“,  Раднево

2008 – Живописен пленер „Дружба“,  Стара Загора

2012 – Живописен пленер  „Светлина, земя и хора“,  Раднево

2014 – Живописен пленер с. Черни връх, обл. Шумен

2015 – Живописен пленер, Шуменско плато, Шумен

2016 – Живописен пленер „Дружба“,  Стара Загора

2018 – Международен живописен пленер „Светът  е море“,  Поморие

2019 –  Международен живописен пленер с. Черни връх, обл. Шумен

2019Живописен пленер, Шуменско плато, Шумен

 

Живее и работи в гр. Шумен като художник и графичен дизайнер.

От 2019 е хоноруван асистент  към катедра „Визуални изкуства“ на ШУ „Епископ Константин Преславски“, гр. Шумен. Член на Дружеството на Шуменските художници.

 


Нагоре
20.02.2020
Симеон Шивачев
Симеон Шивачев
Симеон Шивачев
Симеон Шивачев
Симеон Шивачев

Нагоре
29.01.2020
Севдалина Проданова
Севдалина Проданова
Севдалина Проданова
Севдалина Проданова
 СЕВДАЛИНА ПРОДАНОВА

Родена 1967 г.

1993 г. завършила ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ , специалност „Графика“

1986 г. завършила ССХУ за приложни изкуства, Сливен, спец. „Текстил“

Член на СБХ.

Член на Дружеството на художниците - Бургас.

 

Работи в сферата на графиката, живописта и монументално-декоративните изкуства.

От 1997 г. участва в международни, национални, групови изложби и пленери.  

Живее и работи в Бургас.


Нагоре
09.01.2020
Дора Славова
  "Действителен случай" е проект за стойността и цената на живота,човешката природа и его.
ДОРА СЛАВОВА

Нагоре
03.12.2019
Светозар Бенчев
Светозар Бенчев
 "Като фрагменти стара лента"
Професор Светозар Бенчев

Защо фрагментът действа толкова силно? Дали защото мисленето и възприятията на човека са низ от фрагменти? Колко от нас виждат цялата картина?

Ние живеем във фрагмент от Вселената, нашия живот е фрагмент от общото, денят ни е фрагмент от Времето…

В настоящия момент, или в настоящия фрагмент, ние концентрираме всичко, което носим в себе си- целия наш потенциал. Не се ли случва същото и с фрагмента? Не носи ли той закодирана информация за цялото? И да и не. Понякога цялото като че ли не ни е нужно. Ние довършваме представата си за него посредством нашето въображение, влагайки в тази представа частица от себе си, затова фрагментът като че ли действа по-лично от цялото.

Казват, че когато потъваш в отвъдното, целият ти живот преминава пред очите ти- във вид на фрагменти, като кино лента с  отделни сцени, прожектирани върху екран.

Екранът, чрез който възприемаме света е навсякъде около нас. Телевизионен, кино, телефонен, информационен и рекламен. Сверяваме нашите преки впечатления от действителността, първо с него, възприетото чрез него е „по-истинско“ от истинското, то сякаш придобива допълнителна стойност.

 Ако неочаквано открием парче стара лента съхранила фрагменти от нашето ежедневие, нашите мисли, вдъхновение и чувства и проектираме тази лента днес върху един екран, дали те биха придобили нов смисъл? Стават ли те по-истински? Дали тяхната ценност ще бъде потвърдена или отречена от екрана?

 Тези мисли ме заминаваха докато подготвях този проект. На специални формати, създаващи илюзия за съвременен телевизионен екран в пропорция 16X9, запечатах парчета спомен, диалози проведени с творби и автори, осъществени и неосъществени проекти, нови идеи…

Тяхното разчитане, разгадаване и преоткриване оставям на зрителя…

 

 


Нагоре
07.11.2019
Дарина Пеева и Кремена Цанкова
Дарина Пеева и Кремена Цанкова
Дарина Пеева и Кремена Цанкова
Дарина Пеева и Кремена Цанкова
 Дарина Пеева

родена 1972 г

 

Образование:

2007           член на дружеството на виенските художници

2002-2003- гост-слушател в академията за приложни изкуства във в класа на  

                   проф. З. Шенк Виена, Австрия

1999-2000- следдипломна специализация по илюстрация и оформление на

                   книгата при проф. Хр. Нейков

1993-1998- МА графика , ВТУ  “Св. Св. Кирил и Методий”

1986-1991- Художествена гимназия , Казанлък

 

Избрани самостоятелни изложби:

2014- “Холограми“- Карл- Реннер Институт, Виена, Австрия

2012- “Неестествени катастрофи”- галерия 69 Грац, Австрия.

2010-  галерия Hornan ,Фалун, Швеция

2009- “Генетика”, Австрия

 

Избрани колективни участия:

2017-  Дом Витгенщейн, Виена

2015- съвременни български артисти, Италия

2015- изложба , Румъния

2015- Международно триенале на цвета в графичното изкуство,Полша

2014- Кюнстлерхаус,Виена

2014-  Колекция нови графики в,Ню Йорк

2005   изложба – конкурс на името на Валтер Кошатцки, музей за съвременно

           изкуство, Виена

 

 

Награди:

2017-  Гранд При на 1-то Международно биенале на графиката, Армения

2017-  награда към 2-то Биенале на графиката-Пазарджик

2016-  почетен диплом-  Полша

2012-  награда на ректора на академията за изящни изкуства във Вроцлав,

           Международно триенале на графиката-Краков, Полша

2009-  награда на ректора на академията в Краков,

           Международно триенале на графиката-Краков, Полша

2009 - награда на Ирене и Петер Лудвиг , Виена, Австрия

2008-  втора награда за графика на международен конкурс на фондация “Алоиз

           Зенефелдер”, Германия

2005-  първа награда за графика на конкурс за млади художници на фондация

           Св. Св.Кирил и Методий, София

2004-  Гранд При на 4-то Международно триенале на графиката, София

1999-  награда за млад график на Лайънс Клъб-Баден Халенентал, Австрия на

          Международното биенале на хумора и сатирата, Габрово, България

 

Творчески резиденции:

2013    Ню Йорк

2011   Финландия

 

2009  Белгия

Кремена Цанкова

 

Доктор по изкуствознание, преподавател в катедрата по "Идустриален дизайн", Технически университет-Варна.

Родена на 20.06.1974 в гр. Варна.

Завършила ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий"- В.Търново, специалност"Графика".

 

По-важни самостоятелни изложби:

 София 2013;

  ГАЛЕРИЯ 8 , Варна 2013;

 Градска художествена галерия "Б.Георгиев", Варна;

Проект "АРТСРЕЩИ" - ТУ-Варна - галерия ”Графит"- Варна - галерия "Архис"-Варна, 2012;

 "Меню" - Галерия БУЛАРТ , Варна, 2008;

 "Моите кучета" - Галерия 111, Варна, 2001

 "Зелена изложба/вярвате ли в ангели?" - Център за съвременно изкуство, Варна, 2001

Работи в областта на     визуалните изкуства - кинетична скулптура, кинетични

обекти, хепънинг, живопис, графика;

 

Членува в                            Сдружение на варненските художници

 

 

 


Нагоре
17.10.2019
Владимир Аврамов
Владимир Аврамов
Владимир Аврамов
 

ТВОРЧЕСКА АВТОБИОГРАФИЯ

 

ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ АВРАМОВ

 

Образование и обучение:

 

1984 1989 ССХУ за ИИ ”Акад. Илия Петров” - гр. София

1991 1997 НХА ”Николай Павлович” - гр. София, специалностСТЕНОПИС

2000 г. – Член на Съюза на българските художници и Международната асоциация за пластични изкуства /АИАП – Юнеско/.

 

САМОСТОЯТЕЛНИ ИЗЛОЖБИ:

2016 – ,,Дескрипти“ изложба живопис, галерия ,,Нюанс‘, София

2013 – „Пространството на Владимир Аврамов - опити за визуални релации”- Исторически музей, Ботевград

2013 – Ре – изложба „Фази и фрази”, Изложбени зали „Рафаел Михайлов”, Велико Търново

2013 – Изложба  живопис ,,Любовта - още един поглед”, галерия “Арт 36”, гр. София, България

2011 – Изложба  живопис ,,Адрес: Земята”, галерия “Арт 36”, гр. София, България

2010 – Изложба живопис ,,Kореспонденция”, галерия “Спектър” - гр. Велико Търново, България

2006 – 2004 Изложби живопис в хотел Boccacio playa, гр. Алкудия, о-в Майорка, Испания

1996 Изложба живопис – галерия ”100+1”, гр. София, България

1994 Изложба живопис – галерия ”Арт 36”,  гр. София, България

1993 Изложба живопис – галерия ”Арт 36”,  гр. София, България

1991 Изложба живопис – ГХГ, гр. Враца, област Враца, България

 

 СЪВМЕСТНИ ИЗЛОЖБИ:

2018 - ,,Дуенде –тихият грохот”, съвместна изложба живопис на Мартина Караиванова и Владимир Аврамов, галерия за съвременно изкуство ,,Dorian”, Плевен

2018 – ,,Обект-медио-субект“, изложба живопис на Владимир Аврамов, Борис Желев и Мартина Караиванова, галерия ,,Финес‘, София

 

 

Над 40 участия в национални и международни изложби, 8 кураторски проекти в България и чужбина.

Ръководител на творчески екип за сакрална стенопис.

11 награди за живопис.

 ТВОРЧЕСКА АВТОБИОГРАФИЯ

 

ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ АВРАМОВ

 

Образование и обучение:

 

1984 1989 ССХУ за ИИ ”Акад. Илия Петров” - гр. София

1991 1997 НХА ”Николай Павлович” - гр. София, специалностСТЕНОПИС

2000 г. – Член на Съюза на българските художници и Международната асоциация за пластични изкуства /АИАП – Юнеско/.

 

САМОСТОЯТЕЛНИ ИЗЛОЖБИ:

2016 – ,,Дескрипти“ изложба живопис, галерия ,,Нюанс‘, София

2013 – „Пространството на Владимир Аврамов - опити за визуални релации”- Исторически музей, Ботевград

2013 – Ре – изложба „Фази и фрази”, Изложбени зали „Рафаел Михайлов”, Велико Търново

2013 – Изложба  живопис ,,Любовта - още един поглед”, галерия “Арт 36”, гр. София, България

2011 – Изложба  живопис ,,Адрес: Земята”, галерия “Арт 36”, гр. София, България

2010 – Изложба живопис ,,Kореспонденция”, галерия “Спектър” - гр. Велико Търново, България

2006 – 2004 Изложби живопис в хотел Boccacio playa, гр. Алкудия, о-в Майорка, Испания

1996 Изложба живопис – галерия ”100+1”, гр. София, България

1994 Изложба живопис – галерия ”Арт 36”,  гр. София, България

1993 Изложба живопис – галерия ”Арт 36”,  гр. София, България

1991 Изложба живопис – ГХГ, гр. Враца, област Враца, България

 

 СЪВМЕСТНИ ИЗЛОЖБИ:

2018 - ,,Дуенде –тихият грохот”, съвместна изложба живопис на Мартина Караиванова и Владимир Аврамов, галерия за съвременно изкуство ,,Dorian”, Плевен

2018 – ,,Обект-медио-субект“, изложба живопис на Владимир Аврамов, Борис Желев и Мартина Караиванова, галерия ,,Финес‘, София

 

 

Над 40 участия в национални и международни изложби, 8 кураторски проекти в България и чужбина.

Ръководител на творчески екип за сакрална стенопис.

11 награди за живопис.

 ТВОРЧЕСКА АВТОБИОГРАФИЯ

 

ВЛАДИМИР ДИМИТРОВ АВРАМОВ

 

Образование и обучение:

 

1984 1989 ССХУ за ИИ ”Акад. Илия Петров” - гр. София

1991 1997 НХА ”Николай Павлович” - гр. София, специалностСТЕНОПИС

2000 г. – Член на Съюза на българските художници и Международната асоциация за пластични изкуства /АИАП – Юнеско/.

 

САМОСТОЯТЕЛНИ ИЗЛОЖБИ:

2016 – ,,Дескрипти“ изложба живопис, галерия ,,Нюанс‘, София

2013 – „Пространството на Владимир Аврамов - опити за визуални релации”- Исторически музей, Ботевград

2013 – Ре – изложба „Фази и фрази”, Изложбени зали „Рафаел Михайлов”, Велико Търново

2013 – Изложба  живопис ,,Любовта - още един поглед”, галерия “Арт 36”, гр. София, България

2011 – Изложба  живопис ,,Адрес: Земята”, галерия “Арт 36”, гр. София, България

2010 – Изложба живопис ,,Kореспонденция”, галерия “Спектър” - гр. Велико Търново, България

2006 – 2004 Изложби живопис в хотел Boccacio playa, гр. Алкудия, о-в Майорка, Испания

1996 Изложба живопис – галерия ”100+1”, гр. София, България

1994 Изложба живопис – галерия ”Арт 36”,  гр. София, България

1993 Изложба живопис – галерия ”Арт 36”,  гр. София, България

1991 Изложба живопис – ГХГ, гр. Враца, област Враца, България

 

 СЪВМЕСТНИ ИЗЛОЖБИ:

2018 - ,,Дуенде –тихият грохот”, съвместна изложба живопис на Мартина Караиванова и Владимир Аврамов, галерия за съвременно изкуство ,,Dorian”, Плевен

2018 – ,,Обект-медио-субект“, изложба живопис на Владимир Аврамов, Борис Желев и Мартина Караиванова, галерия ,,Финес‘, София

 

 

Над 40 участия в национални и международни изложби, 8 кураторски проекти в България и чужбина.

Ръководител на творчески екип за сакрална стенопис.

11 награди за живопис.

 ТВОРЧЕСКА АВТОБИОГРАФИЯ

 


Нагоре
26.09.2019
Стоян Илев
Стоян Илев
Стоян Илев
Стоян Илев
 Стоян Илев
ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий" - специалност  живопис - магистърска степен
Асистент при катедра "Живопис" във ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий".
Самостоятелни изложби
Хепанинг " Пърформанс на закрити врати"- галерия "Таралеж"
"Кутията на Пандора" - галерия "Таралеж"
"Лидерът - Култова визия" - г. "Таралеж"
"Лице на злото" - инсталация
"Част от цялото" - изложба живопис 
 

Нагоре
04.09.2019
Любка Кирилова
Любка Кирилова
Любка Кирилова
Любка Кирилова
 Родена в град София, където живее и работи. Завършила е Художествена академия в гр.София  специалност Скулптура в курса на проф. Величко Минеков през 1979г. Член е на Съюза на българските художници и работи в сферата на монументалната скулптура, портрет и пластики от бронз. Нейни творби притежават държавни и частни колекции, галеристи и почитатели на пластичните изкуства в България, Македония, Нидерландия, Швейцария, Германия, Англия, Сащ, Канада и др.


Монументални творби: Град Ихтиман- Лавров венец за Братската могила - 1985г. Град Ихтиман - Монумент, посветен на Руско-Турската освободителна война - и портрет на ген. Шувалов 1986г. Бюст на композитора Ал. Райчев - 2007г. и други скулпторни композиции в паркове и градска среда.

Родена в град София, където живее и работи. Завършила е Художествена академия в гр.София  специалност Скулптура в курса на проф. Величко Минеков през 1979г. Член е на Съюза на българските художници и работи в сферата на монументалната скулптура, портрет и пластики от бронз. Нейни творби притежават държавни и частни колекции, галеристи и почитатели на пластичните изкуства в България, Македония, Нидерландия, Швейцария, Германия, Англия, Сащ, Канада и др.


Монументални творби: Град Ихтиман- Лавров венец за Братската могила - 1985г. Град Ихтиман - Монумент, посветен на Руско-Турската освободителна война - и портрет на ген. Шувалов 1986г. Бюст на композитора Ал. Райчев - 2007г. и други скулпторни композиции в паркове и градска среда.

Родена в град София, където живее и работи. Завършила е Художествена академия в гр.София  специалност Скулптура в курса на проф. Величко Минеков през 1979г. Член е на Съюза на българските художници и работи в сферата на монументалната скулптура, портрет и пластики от бронз. Нейни творби притежават държавни и частни колекции, галеристи и почитатели на пластичните изкуства в България, Македония, Нидерландия, Швейцария, Германия, Англия, Сащ, Канада и др.


Монументални творби: Град Ихтиман- Лавров венец за Братската могила - 1985г. Град Ихтиман - Монумент, посветен на Руско-Турската освободителна война - и портрет на ген. Шувалов 1986г. Бюст на композитора Ал. Райчев - 2007г. и други скулпторни композиции в паркове и градска среда.

Родена в град София, където живее и работи. Завършила е Художествена академия в гр.София  специалност Скулптура в курса на проф. Величко Минеков през 1979г. Член е на Съюза на българските художници и работи в сферата на монументалната скулптура, портрет и пластики от бронз. Нейни творби притежават държавни и частни колекции, галеристи и почитатели на пластичните изкуства в България, Македония, Нидерландия, Швейцария, Германия, Англия, Сащ, Канада и др.


Монументални творби: Град Ихтиман- Лавров венец за Братската могила - 1985г. Град Ихтиман - Монумент, посветен на Руско-Турската освободителна война - и портрет на ген. Шувалов 1986г. Бюст на композитора Ал. Райчев - 2007г. и други скулпторни композиции в паркове и градска среда.

Родена в град София, където живее и работи. Завършила е Художествена академия в гр.София  специалност Скулптура в курса на проф. Величко Минеков през 1979г. Член е на Съюза на българските художници и работи в сферата на монументалната скулптура, портрет и пластики от бронз. Нейни творби притежават държавни и частни колекции, галеристи и почитатели на пластичните изкуства в България, Македония, Нидерландия, Швейцария, Германия, Англия, Сащ, Канада и др.


Монументални творби: Град Ихтиман- Лавров венец за Братската могила - 1985г. Град Ихтиман - Монумент, посветен на Руско-Турската освободителна война - и портрет на ген. Шувалов 1986г. Бюст на композитора Ал. Райчев - 2007г. и други скулпторни композиции в паркове и градска среда.

Родена в град София, където живее и работи. Завършила е Художествена академия в гр.София  специалност Скулптура в курса на проф. Величко Минеков през 1979г. Член е на Съюза на българските художници и работи в сферата на монументалната скулптура, портрет и пластики от бронз. Нейни творби притежават държавни и частни колекции, галеристи и почитатели на пластичните изкуства в България, Македония, Нидерландия, Швейцария, Германия, Англия, Сащ, Канада и др.


Монументални творби: Град Ихтиман- Лавров венец за Братската могила - 1985г. Град Ихтиман - Монумент, посветен на Руско-Турската освободителна война - и портрет на ген. Шувалов 1986г. Бюст на композитора Ал. Райчев - 2007г. и други скулпторни композиции в паркове и градска среда.

Родена в град София, където живее и работи. Завършила е Художествена академия в гр.София  специалност Скулптура в курса на проф. Величко Минеков през 1979г. Член е на Съюза на българските художници и работи в сферата на монументалната скулптура, портрет и пластики от бронз. Нейни творби притежават държавни и частни колекции, галеристи и почитатели на пластичните изкуства в България, Македония, Нидерландия, Швейцария, Германия, Англия, Сащ, Канада и др.


Монументални творби: Град Ихтиман- Лавров венец за Братската могила - 1985г. Град Ихтиман - Монумент, посветен на Руско-Турската освободителна война - и портрет на ген. Шувалов 1986г. Бюст на композитора Ал. Райчев - 2007г. и други скулпторни композиции в паркове и градска среда.

Родена в град София, където живее и работи. Завършила е Художествена академия в гр.София  специалност Скулптура в курса на проф. Величко Минеков през 1979г. Член е на Съюза на българските художници и работи в сферата на монументалната скулптура, портрет и пластики от бронз. Нейни творби притежават държавни и частни колекции, галеристи и почитатели на пластичните изкуства в България, Македония, Нидерландия, Швейцария, Германия, Англия, Сащ, Канада и др.


Монументални творби: Град Ихтиман- Лавров венец за Братската могила - 1985г. Град Ихтиман - Монумент, посветен на Руско-Турската освободителна война - и портрет на ген. Шувалов 1986г. Бюст на композитора Ал. Райчев - 2007г. и други скулпторни композиции в паркове и градска среда.

Родена в град София, където живее и работи. Завършила е Художествена академия в гр.София  специалност Скулптура в курса на проф. Величко Минеков през 1979г. Член е на Съюза на българските художници и работи в сферата на монументалната скулптура, портрет и пластики от бронз. Нейни творби притежават държавни и частни колекции, галеристи и почитатели на пластичните изкуства в България, Македония, Нидерландия, Швейцария, Германия, Англия, Сащ, Канада и др.


Монументални творби: Град Ихтиман- Лавров венец за Братската могила - 1985г. Град Ихтиман - Монумент, посветен на Руско-Турската освободителна война - и портрет на ген. Шувалов 1986г. Бюст на композитора Ал. Райчев - 2007г. и други скулпторни композиции в паркове и градска среда.

Родена в град София, където живее и работи. Завършила е Художествена академия в гр.София  специалност Скулптура в курса на проф. Величко Минеков през 1979г. Член е на Съюза на българските художници и работи в сферата на монументалната скулптура, портрет и пластики от бронз. Нейни творби притежават държавни и частни колекции, галеристи и почитатели на пластичните изкуства в България, Македония, Нидерландия, Швейцария, Германия, Англия, Сащ, Канада и др.


Монументални творби: Град Ихтиман- Лавров венец за Братската могила - 1985г. Град Ихтиман - Монумент, посветен на Руско-Турската освободителна война - и портрет на ген. Шувалов 1986г. Бюст на композитора Ал. Райчев - 2007г. и други скулпторни композиции в паркове и градска среда.Нагоре
14.08.2019
Генчо Накев
Генчо Накев
Генчо Накев
Генчо Накев
 

 Генчо Накев - живописец

 

Роден в гр. Казанлък през 1962 г.

 

Образование

 

През 1981 г. завършва ССХУ “Акад. Дечко Узунов” в Казанлък. През 1987 г. завършва ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, Факултет „Изобразителни изкуства“ – специалност „живопис“, втора специалност „естетика на изобразителното изкуство“. Член на Съюза на българските художници от 1991 г. От 1995 г. до днес преподава Рисуване в катедра „Рисуване и моделиране“ на УАСГ. През 2015 г. прави двумесечна специализация в Париж по линия на Съюза на българските художници.
 

От 1990 г. до 2018 г. е организирал 27 самостоятелни изложби:

 

2018  – Галерия „Аспект“ - Пловдив

2016  – Галерия „Неси“ - Бургас

2015  – Галерия „Артамонцев“ – София, Галерия “Аспект” – Пловдив

2013 – Общинска галерия – Плевен

2012 – Книжарница-галерия „София Прес“ – „Пътуване“ I, Галерия “Аспект”, Пловдив –  „Пътуване“ II

2011 – Галерия „Неси“ – Бургас

2010 – Галерия „Артамонцев“ – София

2009 – Галерия “Аспект” – Пловдив

2008 – Галерия “Артамонцев” – София

2007 – Галерия “Аспект” – Пловдив; Галерия “Артамонцев” – София

2006 – Галерия “Аспект” – Пловдив

2005 – Галерия “Артамонцев” – София

2004 – Галерия “Неси” – Бургас; Галерия “Артамонцев” – София

2003 – Галерия “Артамонцев” – София

2001 – Галерия “Циклоп” – София

 

1999 – Европейски месец на културата ‘99”, Църквата “Св. Св. Константин и Елена,        Стария Пловдив – представя Галерия “Солерс”; Галерия “Солерс” – София 

 


Нагоре
24.07.2019
Васил Стоев
Васил Стоев
Васил Стоев
Васил Стоев
 Биография

Васил Стоев

 

Роден в гр. Пловдив, България през 1950 г. и завършил Националната Художествена Академия през 1979 г. при проф. Ал. Поплилов.

 

Награди:

Награда за участие, първа степен, международно Биенале на изкуствата, Малта

Втора награда, международно Биенале на изкуствата, Малта

Награда на град Пловдив за живопис

 

Музеи, публични колекции, аукциони:

Сотбис, Лондон, Англия

Музей Mimara, Загреб, Хърватска

Национален музей за изящно изкуство, София, България

Градска галерия София, България

Градска галерия Пловдив, България

Градска галерия Бургас, България

Национален Художествен музей Валета, Малта

Фондация Tempre Art, Малта

Асоциация на художниците и писателите Nid d'Aigle, Белгия

Музей за съвременно изкуство, гр.Мджа Малта

Музей Tempra Кметство гр. Мджа Малта

и публични колекции във Франция, Белгия, Швейцария, Малта, Япония, както и редица

колекционери от България, Франция, Италия, Германия,Швейцария, Великобритания, Холандия, Дания, Гърция, Турция, Белгия, Португалия, САЩ, Япония и др.

 

Изложби:

Галерия „Violetta“ Виена, Австрия

Галерия „Aduaz“ Грац, Австрия

Галерия „United Art Gallery“ Виена, Австрия

Галерия „Cornerstone Galleries“ Калифорния, САЩ

Галерия „100“ Малта

Галерия „Alkent Aktuel Art“ Истамбул, Турция

Галерия „Дворец на културата“ София, България

Галерия „D'Arte“ Италия

Галерия „Celine“ Париж, Франция

Галерия „Logix“ Виена, Австрия

Галерия „Bernard Felli“ Париж, Франция

Musede l'Athenee“ Женева, Швейцария

Галеиря „Teresa“ Ерленбах, Швейцария

Галерия „Nid d'Aigle“ Профондевил, Белгия

Галерия „Galliardi“ Лондон, Англия

Галерия „Chabanian-LeBaron“ Анси, Франция

Галерия „DC World Bank“ Вашингтон, САЩ

The Museum of Modern Art“ Папендрехт, Холандия

Галерия „EuropArt“ Женева, Швейцария

Gorcums Museum“ Холандия

International Art Biennale“ Малта

Artexpo“ Токио, Япония

Sotheby's Auction“ Лондон, Англия

Ankart“Анкара, Турция

Галерия „Лоранъ“ и „Жорж Папазов“ София, България


Нагоре
03.07.2019
Нели Ценова
Нели Ценова
Нели Ценова
Нели Ценова
 Лалето Най-голямо внимание обръщам на лалето, символ на най-чистата любов. С него веднага свързваме Турция и Холандия, но всъщност неговата родина е Азия. Отглеждането му започва от Персия, след което попада в Турция и веднага става любимо на султаните. След монарсите, започвайки от Сюлейман I (1494–1566 г.) по лалетата се увличат и знатни велможи. Най-отглежданото цвете по време на Ахмед III Започва първата в историята на цветето истерия по лалетата. Отглеждането и продажбите му били регулирани със закон. "Времето на лалетата" е наречен този период.

Нагоре
12.06.2019
Надя Пеовска
Надя Пеовска
Надя Пеовска
Надя Пеовска
 Изложбата „Вдъхновения от морето…“ обхваща живописни платна, текстилни пана и една инсталация. Всички те са обединени от темата за морето.

  Първоначално идеята започна с живописните платна – серията „Под вода“, които са вдъхновени  както от първото ми посещение  в Малта и красотата на Средиземноморието, така  и неминуемо от дългогодишният ми живот на Черноморието. Лятото е любимият ми сезон и в морето винаги съм намирала тишина, покой и заряд.

 В последствие темата от живописни платна премина  в текстилните произведения, първото от които е създадено по покана на Малтийското дружество за участие в изложбата „ Усещания“ част от Международен проект, свързан със сензорните възприятия и тяхното въздействие върху зрителя с куратор Родерик Камилери. След тази работа последваха и другите вдъхновения, които са създадени на принципа на прегъване на ленти плат и забождане с кърфици. За всички пана са използвани около приблизително 50 метра плат и 3 килограма кърфици.

  Изложбата е създадена с много любов, внимание и представя част от моите търсения през последната година и половина.


Нагоре
21.05.2019
Нели Гочева
Нели Гочева
Нели Гочева
Нели Гочева
Нели Гочева
                                         Нели   Гочева

 Родена  през 1959 в гр. Пловдив. През 1978 г завършва Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн „Академик   Дечко Узунов”- гр. Казанлък .Висше образование получава в ШУ“Епископ Константин Преславски“.Магистърска степен  визуални изкуства – живопис при професор Димитър Чолаков

САМОСТОЯТЕЛНИ ИЗЛОЖБИ:

1997 – Галерия „Alayе”– Алания , Турция                                                         

2003 – Галерия ”Богориди” – Бургас , България                                   

2005,2009 – Галерия „Неси” – Бургас , България                                   

2006,2007 – Държавна Художествена Галерия „Каса Кондал” –Маспаломас , Гран Канария ,Испания                                                                                               

2006 – Галерия „Нестор” – Царски морски клуб – Лас Палмас , Гран Канария ,Испания                                                                                                             

2007 – Интернешънъл хус – Ставангер , Норвегия                                 

2008,2010 – Фондация Фрида Хансен –„Фрида Хансен Хус ” – Ставангер , Норвегия                                                                                                                      2010 – „Ланге нахт дер билде ”– Берлин , Германия                                                 

2010-„Огесентунет” Ставангер, Норвегия                                                           

2011–Галерия „ Дружеството на художниците Бургас” –Бургас ,България       

2015- Галерия „Неси“ – Бургас, България

 ОБЩИ ИЗЛОЖБИ:

От 1990 г до сега има участия в различни общи и групови изложби вБългария ,Турция , Норвегия , Испания , Франция, САЩ.Някои от тях са: 1993 , 1995 ,1996,2013,2014 –„ Жени художнички” – Бургас , България   1996 – Истанбул , Турция                                                                                                     

1997 – Галерия „Алайе”-Алания, Турция                                                                     

1998 ,1999 – Галерия „Неси”– „Малкото голямо изкуство”–Бургас ,България                                                                                                                             

1999 –„ Благотворителна изложба за реставрация на българските църкви в Одрин”-Х-л „Шумен”– Шумен , България                                                            

  2004 , 2005 ,2010 – Галерия „Богориди” –„ Акварел” Бургас България                                   

2005,2006 – Скандинавски клуб „Финландия” – Лас Палмас, Гран Канария 2007 , 2008 , 2009 , 2010 , 2011 ,2012,2013,2014,2015,2016-Общи изложби на „Асоциацията на канарските акварелисти”– Гран Канария , Тенерифе , Лансароте, Испания

2008 –Общинска галерия Маниса „Месир фестивал”– „Бургаски художници”–Маниса ,Турция                                                                                    

2008 –Галерия „Дружество на художниците Бургас”–„ 10 г.Пленер„Божура”  – Бургас,България                                                                                                      

2008–Галерия „ Средец”– „10г.Пленер „Божура”–Средец ,България           2009 , 2011 – Арт фест „Бяло” – Бургас, България                                            2009 –„ Джазопис” – Бургас ,България                                                                   

2010–Галерия „Музей на поета Хавиер де ла Роса”–Агаете , Гран Канариа , Испания                                                                                                                        

2010–ГХГ „Димитър Добрович”Сливен –Изложба „БЯС”  Бургас, Сливен, Ямбол-Сливен,България                                                                                            

2010 –2012 – Изкуство в посолството – Посолството на САЩ – София България                                                                                                                         

2011– Каса де култура – Иайза ,Испания                                                          

2011 – Каса де култура – Маспаломас , Гран Канариа , Испания                  

2011– Галерия „VOХ”– „Цветница”– Бургас , България                               

2012–Галерия „Дружество на художниците Бургас”–„Странджанска палитра”-10 г Международен пленер,Малко Търново-Бургас,България 2011 , 2012–„Слънце и бриз” Пролетни и есенни салони за съвременно изкуство–Гранд хотел ”Поморие”- Поморие ,Бургас ,България                       

2012 – Галерия на Дружеството на пловдивските художници – „100 г Дружество на южнобългарските художници” – Пловдив , България        

2013- Представителна изложба на „ Дружество на художниците Бургас“ в Плевен-Плевен , България                                                                                      

2013-„Джазопис“-Казанлък,България                                                                    

2015– Кураторска изложба „Бяло“ ХГ Казанлък , България                              

От 2005г. до сега–Общи изложби – „Дружество на художниците Бургас”

 НАЦИОНАЛНИ   ИЗЛОЖБИ:

1986 – Национална изложба на южнобългарските художници– България 1986 – Национална изложба на художниците учители –София , България 2009 ,2011,2015 –Национални изложби Алианц България                    

  2010,2012-  Биaнале на малките форми – Плевен ,България                       

2012–      Южнобългарски художници- Пловдив , България                         

2012 , 2014–Национална изложба биенале „Приятели на морето”–Бургас , България                                                                                                                     

2015–Национална изложба „Лудогорие“– Разград ,България            

2015,2017–Национална изложба биенале „Колаж“– Пловдив , България

 

 МЕЖДУНАРОДНИ   ИЗЛОЖБИ:                                                                                    

2006 , 2007 , 2008 , 2009 , 2010 ,2011,2012,2013 – Aрт фест „Жените и изкуството” – Маспаломас ,Гран Канария , Испания                              

2011,2013 – Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството –Габрово ,България                                                                                                   

2012 -III-то Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“-Стара Загора, България                                                                       

2013-IV Международно биенале   „Миниарт – Изкуството на миниатюрата“ –Русе,България                                                                                                  

2009,2013 – Международен пленер по живопис „Странджанска палитра“– Малко Търново,България                                                                                               

2013- I-ви Международен пленер-конкурс „Изкуство без граници - 2013“–Несебър,Поморие,България

 СТЕНОПИСИ:

1994-1997 –Манастир „Свети Живоприемен източник” –с. Голямо Буково ,България                                                                                                                        

1997 – Църква „Свети Дух” –Бургас , България                                                 

1998 – Църква „Успение Богородично” – местност „Божура”, гр Средец , България                                                                                                                          

 1999 – Църква „Преображение Господне” – Варна ,България                       

2000 – Параклис „Свети Николай Чудотворец” – гр Ахелой , България        

 От 1990  до сега - Олтарни икони, икони за църкви и частни поръчкиНейни творби са собственост на Фондация „Фрида Хансен”, Галерия ”Амаре” ,Интернешънъл хус– Норвегия; Държавна художествена галерия”Каса Кондал”, Реалклуб „Наутико”-Гран Канариa, Испания, Галерия”Неси”-България ; частни колекции Испания,Норвегия,Германия, Франция, САЩ, България.

 ЧЛЕН НА :

 СБХ,Международната асоциация за пластични изкуства АИАП/ЮНЕСКО/        

Асоциация на Канарските акварелисти,Гран Канариа, Испания

 Дружество на художниците Бургас.

 

 

 

 

 

 


Нагоре
23.04.2019
Георги Андонов
Георги Андонов
Георги Андонов
Георги Андонов
 Георги Андонов завършва Националната художествена академия през 1990 г. 

Три години по-късно открива галерия "Коло темпо" (1993-1995 г.), а през 1996 г. собствена галерия в Бейрут, Ливан.
От 1998 г. Андонов работи с най-големия ливански търговец на изкуства Фади Могабгаб.
Интересен и впечатляващ като художник, през 2003 г. започва работа с галерия Уилям Мерил в Лос Анджелис (САЩ), а от 2007 г. с галерия Бутик 1 в Дубай (UAE), художествената галерия Мартин Макнаб Сан Диего, Art stuidio "Mikonos". В България Георги Андонов е представен от Арт Галерия АНИМА.

Успоредно с работата си като художник, Георги Андонов се занимава с Общество за съвременно изкуство - организация, основана през 2005 г. в партньорство с Арт Контемпориум (Фади Могабгаб), Бейрут. От 2006 г. художникът живее в Бургас, България.


Нагоре
02.04.2019
Радостин Дамасков
Радостин Дамасков
Радостин Дамасков
Радостин Дамасков
Радостин Дамасков
Радостин Дамасков
 

Радостин Дамасков

Радостин Дамасков е роден през 1957 г. в град Бургас, България.

Завършва скулптура през 1982. От 1987 е член на Съюза на Българските Художници.

Участник е в много изложби в България и чужбина, както и в интернационални симпозиуми по скулптура. Някои от тях са:
1987 - Международен симпозиум по скулптура в камък - Бургас
1988 - Международен симпозиум по скулптура в дърво - Ясна Поляна
1989 - 9-то Международно бианале по малка пластика - Будапеща
1997 - Международна изложба - Равена
1998 - Международен симпозиум по скулптура в камък - Грузия
1999 - Международен симпозиум по скулптура в камък - Армения
2000 - Международен симпозиум по скулптура в дърво - Ясна Поляна
2009, 2010, 2011 - Международен пленер - Русалка
2010 - Международен симпозиум по скулптура в камък - Бургас

Работи в областта на малката пластика и монументалните форми.

През 2010 печели национален конкурс и реализация на паметник на поетесата Петя Дубарова.

През 2011 създава първият нулев километър в България, намиращ се в град Бургас.

За своите скулптури в камък и бронз получава дипломи от Министерствата на културата в Унгария, Грузия и Армения, както и почетния знак на град Бургас. Негови творби са притежание на Музея на модерното изкуство в Кьолн, колекция на 'П. Людвиг' както и на много галерии и колекции в България, Германия, Белгия, Холандия, Русия, Мексико и други. Живее и работи в Бургас.


Нагоре
14.03.2019
Диана Брешкова
Диана Брешкова
Диана Брешкова
Диана Брешкова
Диана Брешкова
 Родена на 16 август 1976 в гр.Елена.                                                                                                                                                                            Завършено средно образование СОУ “Вичо Грънчаров”гр.Г.Оряховица -профил изобразително изкуствопрез 1995г.
Висше образование -педагогика на изобразителното изкуство -магистър гр.Велико Търново специалност графика през 2000г.
Май месец 2004 участва в изписването на параклис “СВ.Петка Търновска” с.Раевци обл.Велико Търново.
През 2009 изписва частично храм “Рождество Богородично”гр.Елена.                                                                                                                    Междувременно са реализирани и няколко проекта за стенописи в частни домове
От 1998 г. работи в сферата на татуирането рисува дизайни за татуировки.
През 2010 заминава със семейството си за Лондон Великобритания.
Там живее до 2017 г. Участва в изложба на Croydon Art Center 2013.Участва и в два проекта на списание “Closer”.
През 2014 издава каталог с дизайни за тауиране и участва с него в The Great Britain Tattoo Show.
Приема поръчки за портрети и пейзажи от частни лица.
Развива се в сферата на хипер реализма от 2011 г.,като рисува основно портрети.
Има творби в България,Русия,Германия и Англия .

Изложби:
2019 галерия “Гешов” София.

Нагоре
20.02.2019
Пенка Чория
Пенка Чория
Пенка Чория
Пенка Чория
 Пенка Илиева - Чория 

Картините й разкриват прекрасен свят на любовта, светлината и нежността, навяват копнеж по нещо неизживяно, но също и радостно очакване за обич. Един недоизказан, само загатнат свят на чувства, хармония и дълбока душевност.

Нежност и виталност е цялостното впечатление, което оставя с различните си като техника и визия работи.

Пенка Илиева - Чория - подчертана индивидуалност и`деликатност , изящество. Показва оригинален стил и подход, като мислене и изразни средства. Чория рисува с подчертано внимание към основния замисъл.
Родена и живее в град Бургас
1996 завършва СХЕУ "Кирил и Методи" 
2000 завършва ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград 
2002 самостоятелна изложба в "Луна от корени... " - Бургас 
2003 Награда за живопис - Дом на хумора и сатирата - Габрово 
2007 самостоятелна изложба в залата на библиотеката - "Усещане за летене" 
2010 самостоятелна изложба в "Неси" - "Жената като дом" 
2010 награда за млад автор на името на Руси Стоянов - Бургас


Нагоре
30.01.2019
Красимир Зинин
Красимир Зинин
 Роден на 7 септември 1951 в Бургас.

Образование: 1977 – Завършва специалност „Графика” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” при проф. Н. Хаджитанев. Членства: 1989 – Член на СБХ.
Самостоятелни изложби:
2006 – Изложба живопис и графика, галерия на Дружеството на бургаските художници;
2000 – Изложба живопис и графика, галерия „Луна от корени”, Бургас;
2001 – Изложба живопис и графика, галерия „Неси”, Бургас;
1991 – Изложби графика, Пфортхайм и Карлсруе, Германия;
1989 – Изложба графика, Счечин, Полша;
1988 – Изложба графика, Дом на културните дейци, Горна Оряховица;
1981 – Изложба графика, АМХ, София;
1881 – Изложба графика, ГХГ – Созопол.

Групови изложби:
1981 – 2006 – Участва редовно в изложбите на Дружеството на бургаските художници, 1982 – 2000 - Участва редовно във Варненското биенале на графиката, както и в още над 30 общи изложби в България и чужбина: Австрия (Виена ’06, Пьохларн ’06, ‘07), Англия (Лондон ‘95), Белгия (Брюксел ‘91, Лиеж ‘91, Малмеди ‘92), Венецуела (Каракас ‘97), Италия (Ливорно), Корея (Сеул ‘97), Норвегия (Осло ‘89), Полша (Лодз), Русия (Москва ‘89), САЩ (Питсбърг ‘86), Франция (Париж ‘94), Холандия (Маастрихт ’93), Швеция (Малмьо ‘83), Япония (Канагава ‘95, Токио ‘95).

Други изяви:
1989 – 2006 – Участва в над 10 пленера и фестивала в България (Божура, Варна, Велинград, Малко Търново, Ясна поляна) и чужбина: Норвегия (Осло), Русия (Москва); Има над 30 годишна педагогическа практика.

Награди:
2006 – Наградата на Кметство Бургас „Художник на годината”;
2007 – Наградата за графика „Оскар Кокошка”, Пьохларн, Австрия.

Живее и работи в Бургас.


Нагоре
07.01.2019
Живко Иванов
Живко Иванов
Живко Иванов
Живко Иванов

Нагоре
05.12.2018
Анелия Николова
Анелия Николова
Анелия Николова
Анелия Николова
Анелия Николова
 АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

ОБРАЗОВАНИЕ

1994-1999 ВТУ”Св.св.Кирил и Методий”магистър специалност живопис

1999-2000 ВТУ”Св.св.Кирил и Методий”специализация по композиция на живописта при проф.Николай Русчуклиев

 

2007-член на СБХ

                         

ИЗЛОЖБИ

21.05.18 София,НДК Аматерас годишна изложба

19.05.17 София,Аматерас годишна изложба за хартиено изкуство

01.04.14 София,Арт център Форум ART POUR LA VIE-благотворителна изложба

17.03.10 Бургас,галерия”Неси”-самостоятелна изложба

02.07.09 Бургас,галерия„Пролет”участие в проект ”Реконструкция”

23.04.09 София,изложба конкурс на Международна фондация           

 Св.Св.Кирил и Методий

15.08.08 Бургас Национална изложба”Приятели на морето”

17.03.08 Бургас,Регионална библиотека П.К.ЯВоров проект Инструменти за забравяне

13.09.07 Бургас, галерия „Бургас”-самостоятелна изложба

04.06.07 Клагенфурт, Австрия  Berufsvereinigung Bildender Kunstler

BV-Galerie-  изложба„Мобилни територии

19.03.07 Анкара, Altindag Beledeyesi Sanat Galerisi-Altindag Municipality art Gallery-workshop

13.07.06 Москва,Български-културно информационен център обща изложба

09.09.05 Бургас, галерия”Неси”самостоятелна изложба

01.04.05 Габрово17-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството

09.08.04 Бургас Национална изложба”Приятели на морето

30.06.03 Florean Museum, Румъния- “One Way Ticket”-mailart

11.03.03 Бургас, галерия „Пролет”-самостоятелна изложба

26.07.02 Варна, галерия”111”- самостоятелна изложба

31.07.02 Ялова, Турция -обща изложба

25.04.00 Бургас,галерия на Дружеството на Бургаските художници

 

Награди

2013г.-награда на галерия Бургас

2011г.-награда на СБХ на 17-та национална изложба на художниците педагози

2010г.-награда за млад автор БиеналеПриятели на морето

2008г.-”Руси Стоянов” за млад автор

1999г.-награда на СБХ Велико Търново


Нагоре
07.11.2018
Андрей Янев
Андрей Янев
Андрей Янев
Андрей Янев
 

Биография

РОДЕН: Бургас, България, Завършва ССХУ гр.КазанлъкЗавършва НХА – специалност стенопис в класа на проф. Мито Гановски. Специализира художествен емайл при проф. Таласчук в ХА “Вера Мухина” – Санкт Петербург, Русия.

Участие в общи художествени изложби в страната  от  1984 г.

1992 – 2017 , над 60 самостоятелни изложби в София, Варна, Балчик,  Пловдив, Бургас,Стара Загора, Албена,  Любляна – Словения, Драма – Гърция, Варшава – Полша, Анкара, Антакия -Турция, Виена-Австрия, Кортона – Италия, Братислава – Словакия, Прага – Чехия, Берлин – Германия, Будапеща и Дебрецен -Унгария и др.

2013,2014,2015,2016, 2017,2018 – Участие в проект Светите места и българската култура към “Център за Семиотични и културни изследвания”
2007 – 2012  Участие в проект към  ВУЗФ  “Света гора и българската култура”
2005, 2006 – Участие в проект към НБУ “Атон в българската култура и словесност”

1990 – изложба на ХА в Ню Йорк,САЩ

Участие в национални и международни пленери : Балчик, Царево, Тетевен, Мелник, Дюни, Силистра, Каварна, Тутракан, Трявна, Русалка – България, о-в Углян, о-в Дълги остров, о-в Паг , град Стон, град Пореч –Хърватска, Антакия – Турция, Кортона –Италия и др.

Автор на поредицата изложби – Тиха Светлина и  Тиха светлина” –Ангели,  подкрепена от Министерство на културата на Република България.
Автор на поредица изложби - “Завръщането на Пастирите”;
Поредица изложби -  “Атон в рисунки и фотографии” 
съвместно с
Мирослав Дачев

Участие в международен форум “ИНАРТ” Пловдив 2000.

Съорганизатор на фестивал “ Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета”.

Съавтор, съорганизатор и участник в национални и международни проекти за работа с деца съвместно с “Академия за детско творчество – ДАЯ”www.artdarina.com

Автор на официалното знаме на “ВУЗФ”.

Автор на пластиката за наградите “Застраховател на годината” (2009, 2010, 2011, 2012,2013,2014,2015,2016) връчвана от:
ВУЗФ;
Фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски”;
Асоциацията на българските застрахователи ;
Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

2004 – представен в световното списание”INTERNATIONAL ARTIST”, като автор от балканите и България, представител на балканското мислене и култура. www.internationalartist.com

ПО – ВАЖНИ УЧАСТИЯ В МЕЖДУНАРОДНИ ИЗЛОЖБИ:
2017 – 
Международна акварелна изложба- Чихуахуа – Мексико
2017 -
Биенале на акварела Ханой – Виетнам
2017 -
 Фестивал на акварела “Фабриано”-Италия
2016 – 
Балканско квадриенале на живописта “Митовете и легендите на моя народ”-
Ст. Загора, България
2016 -
 Световно триенале на акварела – Тайван
2016 – 
Международно триенале на акварела – Варна 2016
2016 -
 Фестивал на акварела “Фабриано”-Италия
2015
 – Световно триенале на акварела в Сеул-Корея
2012 – Балканско квадриенале на живописта “Митовете и легендите на моя народ”- Ст. Загора, България
2012-
 Изложба в Дебрецен, Унгария;
2012 – Изложба в БКИ в Будапеща, Унгария;
2011 – Изложба в БКИ в Берлин, Германия;
2011 – Изложба в БКИ в Прага,Чехия;
2010 – Изложба в БКИ във Варшава, Полша.
2010 – Изложба в БКИ Братислава – Словакия;
2009 - Изложба в дом “ВИТГЕНЩАЙН”, Виена – Австрия;
2009– Галерия ”ВАЛЬОР” , Анкара-Турция;
2008 – Балканско квадринале на живописта “Митовете и легендите на моя народ”-
Ст. Загора, България;
2008 – Представителна изложба на бургаските художници в европейския парламент-Брюксел, Белгия
2008 – Фестивал на изкуствата, Маниса, Турция.
2007 – галерия “ДЛУМ”, Марибор – Словения;
2007 – Първо биенале на изкуствата “Пътуване във времето“, Антакия, Турция.
2004 – Балканско квадринале на живописта “Митовете и легендите на моя народ”- Ст. Загора, България
2004 – галерия “ДЛУМ”, Марибор – Словения
2004 – Галерия “АРТЕ” – съвременно българско изкуство – Лондон, Англия
2004 – Галерия “ТРИАДИС” – ART expo 2004” – Ню Йорк, САЩ
2003, 2004 –Център за съвременно изкуство – Сеул, Корея
2001 - акварелна изложба – Рим,Италия
2000 - Музей за съвременно графично изкуство – Рогашка Слатина, Словения
1997 -Съвременно българско изкуство – Белгия
1997 – биeнале на акварела – Намур, Белгия
1996 – акварелна изложба – Рим,Италия

 КОНКУРСИ И НАГРАДИ :

2017  - 
изложба за награди ”АЛИАНЦ” - номинация
2016 – 
Награда  за върхови постижения в акварелната техника на SMINCKE”
” Международното триенале за акварела”-Варна 2016.
2015 – 
номинация за художник на годината на град Бургас.
2015  - изложба за награди ”АЛИАНЦ” – номинация
2014 – Биенале на малките форми “Плевен-2014″ – диплом
2013 - изложба за награди ”АЛИАНЦ” – номинация
2012 – номинация за художник на годината на град Бургас.
2011 – Национална изложба” Земята на Ботев” Враца – 2011 – награда за цялостно представяне в раздел живопис ;
2011- изложба за награди ”АЛИАНЦ” – номинация;
2010 – номинация за художник на годината на град Бургас.
2010 – Сертификат и значка “Златна книга” за принос в развитието и представянето на българската култура.
2004 – Конкурс “Философията на виното и живота”- Винарска изба “TODOROFF”- награда;
2001 -
 Национална изложба” Земята на Ботев” Враца – 2001 – Първа награда за живопис;
2000 – 
конкурс за акварел, фондация “SINAIDE GHI”, Рим, Италия – трета награда;
1997
 – конкурс по програмата на ООН “ПРООН” – трета награда;
1996
 – конкурс за акварел, фондация “SINAIDE GHI”, Рим, Италия ;
1990
 – Конкурс за естетизация на градската среда “Идея ‘90”, София – награда , в колектив с П. Савов;
1989 – Конкурс за естетизация на градската среда “Идея ‘89”, София -  награда.

Негови творби са притежание на:

Национална Художествена Галерия – София;                                                                   Софийска градска художествена галерия;                                                                         Фондация “SINAIDE GHI”- Рим, Италия;                                                                                 Община Кортона – Италия;
Община Стон – Хърватска;
Община Пореч – Хърватска;
Община Балчик;
Посолство на Русия в България;
ГХГ – Казанлък, ГХГ – Балчик, ГХГ – Каварна, ГХГ – Враца, ГХГ- Стара Загора,
ГХГ –Пловдив, БХГ “Петко Задгорски – Бургас,
Галерия “ДЛУМ”- Словения;
Колекция на замък “СТРМОЛ” – Словения;
“Химимпорт” АД – София;
ЗПД “България” АД;
“НОВЕ “холдинг – АД;
“ЕЛЕВАТ”АД;
“Газстроймонтаж”–АД;
“ВАЗОВ консулт”-ООД;
“ВУЗФ” ЕАД – София;
ДКИ “Двореца”-Балчик

Частни колекции в Швеция, Германия, Чехия, Гърция, Словакия, Англия, Япония, Австрия, Русия, Перу, Полша, САЩ, Словения, Корея, Турция, Италия, Хърватска, Мексико и България.

ДРУГИ РЕАЛИЗАЦИИ: 1992 – 2017  – реализация  на монументални витражи, стъкло мозайки, стенописи, витражи, стенописи и кони в параклис Св. Григорий Богослов – ВУЗВ –София, витражи и стенописи в параклис Св.Иван Рилски – София, стенописи и икони в параклис “Света Богородица Вселюбяща” – Котел, емайлови пана  в обществени сгради  и частни домове  в Бургас, Казанлък, Пловдив, Лом, Варна, Балчик, София, остров Санторини – Гърция.

Член на Съюза на българските художници.                                                                 Член на групата на бургаските художници.
Член на УС на център за семиотични и културни изследвания – София

Живее и работи в София.


Нагоре
17.10.2018
Кръстю Тодоров - Кеца
Кръстю Тодоров - Кеца
Кръстю Тодоров - Кеца
Кръстю Тодоров - Кеца
 „ Улицата ме изпълни с гласовете си Къщата със тишината си. С покриви, прозорци и дървета. Града - най-хубавия на земята ми се радваше…“ Хр. Фотев

Нагоре
26.09.2018
Иван Велчев
Иван Велчев
Иван Велчев
Иван Велчев
 ИВАН ВЕЛЧЕВ

Роден на 08.09.1949 в Плевен.

1968 – завършва музикална гимназия в Плевен

1974 – завършва училище за художествени занаяти в София

САМОСТОЯТЕЛНИ ИЗЛОЖБИ

1989 – Градска художествена галерия в Плевен

1991, 1998 - ROM-ART Gallery, Брауншвайг, Германия

1992 – Брюксел, Белгия

1994 – Галерия БАЛАБАНОВА КЪЩА, Пловдив

1999, 2004, 2009 – Галерия ШИПКА 6, СБХ, София

1999, 2004, 2009 – Галерия ИЛИЯ БЕШКОВ, Плевен

2000 – Галерия РОМФЕЯ, Пловдив

2000 – Галерия БКИ, Берлин, Германия

2001 – Галерия O.K.S., Брауншвайг, Германия

2004 – Галерия LUKAS ART, Пловдив

2006 – Галерия TOP-ART, Велико Търново

2007 – Галерия СОФИЯ-ПРЕС, София

2009 – Галерия SREDETZ, Варшава, Полша

2010 – Галерия MUSISCHE AKADEMIE SJD, Брауншвайг, Германия

2011 – Галерия НЕСИ, Бургас

2013 – Резиденция в СИТЕ ДЕЗАР, Париж, Франция

2013 – Галерия ХАН ХАДЖИ НИКОЛИ, Велико Търново

2014 – Галерия ИЛИЯ БЕШКОВ, Плевен

2016 – Галерия Дяков - Пловдив

2017 -  Арт-център Къща на художниците – Плевен

2017 – Галерия 8 – Варна

2018 – ГХГ - Поморие

ГРУПОВИ ИЗЛОЖБИ

1992 – 7+2, Градска галерия, Плевен

1996 - EUROP`ART, Женева, Швейцария

1999 – ЛАБИРИНТ, Галерия ШИПКА 6, СБХ, София

2000 - EXPOOL 2000, ART Gallery, Брауншвайг, Германия

2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014 – БИЕНАЛЕ НА МАЛКИТЕ ФОРМИ, Плевен

2005 – Галерия БКИ, Братислава, Словакия

2006 – Галерия БКИ, Будапеща, Унгария

2013 - Галерия ДОМ ВИТГЕНЩАЙН, Виена, Австрия

МЕЖДУНАРОДНИ ГРАФИЧНИ БИЕНАЛЕТА

1983, 1996 – Габрово

1985, 2001 – Варна

1987 – Лодз, Полша

2002 – Солун, Гърция

НАГРАДИ ЗА ЖИВОПИС

2000 - INTERNATIONAL EXPOOL 2000, Брауншвайг, Германия

2002 – ПЪРВО БИЕНАЛЕ НА МАЛКИТЕ ФОРМИ, Плевен

2008 – НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС – АЛИАНЦ 

2013 - 8th INTERNATIONAL ART SYMPOSIUM, Пьохларн, Австрия

Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, и художествени галерии в страната ,

както и частни колекции в България, Германия, Белгия, Холандия, Финландия,

Франция, Испания, Италия.


Нагоре
04.09.2018
Ангел Гешев
Ангел Гешев
Ангел Гешев
 Ангел Гешев

 

1962 г. – Роден -Пловдив, България

1981 г. – Завършва ССХУ за Сценични кадри, Пловдив

1993 г. – Завършва МГАХИ „Суриков”, Москва, катедра „Графика”, магистър

1993 – 1995 г. – Работи в Московското студио на Руската академия за изобразително изкуство

1998 г. – Творчески директор на „ А&Y” Студио, Пекин, Китай

2015 г.- Основател  на Фондация  ”А.Г.-Арт Проект” България , Пловдив .

2016 г.- Създава Галерия -”Арсенал на изкуството” Пловдив , България

 


Нагоре
14.08.2018
Ненчо Русев
Ненчо Русев
Ненчо Русев
Ненчо Русев
Ненчо Русев
 

Ненчо Русев

Роден на 19 август 1943 г. в с. Барган, Бургаско.

През 1971 година завършва Национална художествена академия – София, специалност Скулптура. През 1972 г. прави следдипломна квалификация в Литва.

ОБЩИ И НАЦИОНАЛНИ ИЗЛОЖБИ:

Участва редовно във всички общи изложби на бургаските художници от 1971 година. Има множество самостоятелни изложби в различни градове на страната. Участва редовно в Национална изложба – биенале „Приятели на морето” – Бургас. 1974 – I национален симпозиум по скулптура в камък - Бургас

МЕЖДУНАРОДНИ ИЗЛОЖБИ:

1975, 1982, 1989, 1997, 2000, 2001 и 2001 Бургас, с. Ковачевци, Кремница, Словакия, Равена, Италия, Анкара, Турция, Ливорно и Одрин - Турция

МОНУМЕНТАЛНА СКУЛПТУРА:

1982: с. Александрово, 1987: гр. Карнобат, 1996: с. Антимово, Бургаско, 2007: гр. Средец, 2009: гр. Каспичан


Нагоре
25.07.2018
Димитър Борисов
Димитър Борисов
Димитър Борисов
Димитър Борисов
Димитър Борисов
 Димитър Борисов

Образование:ВИИИ „Николай Павлович“-София
Член на СБХ :ДА,секция скулптура

САМОСТОЯТЕЛНИ ИЗЛОЖБИ :
1.Битълс център Лондон, Англия  1990 г.

2.Галерия „Хемус“, София  1991 г.

3.Галерия „Червеното пони“, гр. Пловдив  2005 г.

4.Галерия „Созопол“  2007 г.

5.Самостоятелна изложба в гр. Елхово  2009 г.

6.Галерия „Неси“гр. Бургас  2010 г.

7.Галерия „Универсум“гр. Варна  2011 г.


ГРУПОВИ ИЗЛОЖБИ :
1.Участие в почти всички ОХИ, организирани от СБХ, 1975 до сега.

2.Участие във всички регионални изложби на Групата на Бургаските художници , 2006-2011 г.

3.Интернационално бианале, Барселона, Испания  1986 г.

4.Интернационално бианале, Равена, Италия  1989 г.

5. Квадрианале за изящни изкуства, Ла Валета, Малта  1995 г.

6.Интернационално бианале, Равена, Италия  1996 г.

7. Трианале на хумора и сатирата, Габрово  1995, 2011

8. Участие във всички регионални изложби на „Дружество на Варненските художници“ от 2012 г.  до сега.

9.Международно трианале WATER & SPIRIT  2016 г.

10. Четвърто балканско квадрианале на живописта „Митове и легенди на моя народ“ гр.Стара Загора  2016 г.


НАГРАДИ :
1.Първо квадрианале на изкуствата Ла Валета, Малта – пета награда 1995 г.

2.Сребърен медал „Данте Алигери“, Равена, Италия 1996 г.Дата 26.05.2018г.                                           Подпис:     :                                                                                     

 


Нагоре
05.07.2018
Здравка Василева
Здравка Василева
Здравка Василева
Георги Щърбев
Георги Щърбев
 ЗДРАВКА ВАСИЛЕВА

Доцент по живопис и ръководител на катедра Живопис в НХА

1977    - родена в гр.Пловдив

2003    - завършва НХА спец.Живопис

2004    -  редовен асистент в катедра Живопис

2010    -  защитава докторска дисертация на тема Творчеството на Петър Дочев в контекста на художествените процеси в българското изобразително изкуство от 60-те до 90-те години на XX век“.

Общи и индивидуални изложби/селекция/

2018      - “Идентичност между символика и цветове“-проект България-Италия, г-я Академия, София

2017   - Самостоятелна изложба живопис и рисунки,  галерия Au Virage, Швейцария

              Празници на изкуствата Аполония 2017

              Изложба на преподаватели от НХА в Център за съвременно изкуство Черна гора

              “Лятно време“, галерия Park Store, Пловдив

2016    -Малки форми; г-я Аспект, Пловдив

             - Open studio- part 1; Ателие 52 НХА- куратор и участник

             -галерия Теди, Варна

2015    - галерия Неси; Бургас

  -галерия Теди; Варна

2014    - “Petites collections pour de petites et grands collectionneurs; галерия Au Virage, Швейцария,куратор Люба Кирова

 

         -Ателие по живопис в г-я Дега; кураторски проект със студенти от ателие 52

2013     -Три посоки; г-я Аспект, Пловдив, куратор и участник

              -Живопис и рисунки в г-я Vox, Бургас

2012     - Национална изложба Алианц-България, Национален изложбен център,   Шипка 6, София

             - Интериор/Екстериор; галерия Аспект Пловдив; куратор и участник

2011-     La  nourriture ; м галерия Au Virage, Швейцария;

             - Ателие 52 – Свободната територия- куратор и участник;  Градска худажествена галерия  Пловдив;

            -  галерия Неси Бургас;

2010   -  Точки на пресичане. Художници рисуват художници; СГХГ, София/куратор Даниела Чулова-Маркова/

             - Международен проект в Български културен институт    Братислава,Словакия

2009    - Галерия Аргос-София; съвместно с Георги Щърбев; куратор Весела Христова-Радоева

             -5 вариации на пейзажа, куратор Здравка Василева; галерия Аспект, Пловдив;

2008   -  MO<VI Arte,  палацо Спада, Падуа, Италия;

            -“Femininiti  кураторски проект галерия Au Virage, Швейцария

2007   - “Generation 77 - 30 години галерия Au Virage; Швейцария

            -През прозореца – галерия Си Банк (сега Кредо Бонум), София,

             -Изложба на преподаватели в СГХГ, по повод 110 години НХА

              -Изложба на преподаватели от НХА в университета Мимар Синан, Истанбул

              -  2 Монолога, съвместно с Георги Щърбев; г-я Аспект, Пловдив

2006   -  II ра награда за живопис на Шминке

1998    - Диплом от Национална изложба на Министерството на Културата

Публикации/селекция/

„За Магда Абазова“,; Сп. Лик, брой 11/2011

“Знак Матеря Време – Материалът – концепция и стил в работите на Петър Дочев“; Списание Изкуство и Критика, Брой 6/2013

„Графитените послания на Петър Дочев“; В-к. Култура, Брой 34/

 

 Георги Щърбев  р.1972

 

От 2000-2004 учи живопис в Национална художествена академия за изящни изкуства, Рим при проф. Де ли Санти. От 1997 е член на Дружеството на пловдивските художници, а от 2007 – член на СБХ

Индивидуални и колективни изложби-селекция:

2018 -  Самостоятелна изложба живопис- галерия Червеното пони, Пловдив

2016- Самостоятелна изложба живопис-  галерия U Park- Пловдив

2015- г-я Дега, София

2014- Национален конкурс на Алианц-България

2013 – г-я Червеното пони – Пловдив

2012-  г-я Средец, Министерство на културата, София

           Национален конкурс на Алианц-България

2009 -  Международен проект за живопис в Български културен институт Братислава

2008- MO>VI Arte, Палацо Спада, Падуа, Италия

           Награди за съвременно изкуство М-тел, Тютюневи складове, Пловдив

           Кирилицата- Пътуваща изложба в София- Брюксел, Проект на община Пловдив-

2007-  “Спомен за Георги Баев-Джурлата“- НХГ, София

2004 – Кураторски проект за млади автори в ILLA Рим, Италия

2003- Изложба на млади автори, галерия Чентро ди Капо, Рим,Италия

Награда за живопис на Дружеството на пловдивските художници и Община Пловдив- 2007

 

 

 

 

 

 


Нагоре
13.06.2018
Стефан Кулев
Стефан Кулев
Стефан Кулев
  Стефан Кулев е роден в град Варна през 1974 г. Дипломира се през 2000 г. във ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий".
През 2003 г. е заслужил "Диплом за постижения в съвременното изкуство".

Нагоре
22.05.2018
Христо Керин
Христо Керин
Христо Керин
Христо Керин
 Доц.Христо Керин е сред водещите у нас и в света екслибристи.

Преподавател е по графика във Великотърновския университет.

Носител е на много награди на родни и от престижни международни конкурси, участвал е в над 150 изложби и биаеналета за графика, екслибрис и миниатюра на четирите континента. Работи успешно и в областта на илюстрацията. Той е автор и на екслибриса на Великотърновския университет, който направил по поръчка на ректора проф. Пламен Легкоступ. Сега тази малка графика е най-често избираният подарък за гостите на вуза.


Нагоре
08.05.2018
Мария Алексиева
Мария Алексиева
Мария Алексиева
Мария Алексиева
 МАРИЯ АЛЕКСИЕВА

1996 – 2001 – ВТУ “Св.Св. Кирил и Методий”, Православен Богословски Факултет, Специалност – Иконография,

Награди – номинации

2016 – Награда на журито, Биенале на рисункат, Македония
2016 – Награда на БХГ, НИ „Приятели на морето“
2015 – Награда Млад художник на името на Руси Стоянов
2015 – Номинация за живопис, Регионална изложба Алианц България
2012,13,14 – Номинация за млад художник ,ДБХ 2018 - член на СБХ, секция живопис
2016 - член на Дружество на пловдивските художници
2007 – член на Дружество на художниците - Бургас

Самостоятелни изложби

1999 – “Между два свята”, Галерия Балкон, гр. Бургас
2002 – Изложба икони,Altefriedhofskapelle Harleshausen, гр.Касел, Германия
2003 – Изложба гр.Кинвара, Ирландия 
2003 – Изложба, Grappa Haus, гр.Касел, Германия
2008 – Богословие в цветове” ГХГ Димитровград
2009 - „Благовестия” – живопис , Галерия Българка ,гр. Бургас 
2012 – „16 различни истории”, ДХБ – град Бургас
2014 – Изложба „Светлина”, гр.Касел, Германия
2014 – Отворени Очи , съвместен проект с Мая Николова и Владимир Палев, ДХБ, Бургас
2015 – Галерия Неси, Бургас 
2015 – INSIDE , съвместен проект с Мая Николова и Владимир Палев, Галерия Аросита, София
2015 - INSIDE , съвместен проект с Мая Николова и Владимир Палев, ДХБ, Бургас


Нагоре
11.04.2018
Милчо Талев
Милчо Талев
Милчо Талев
Милчо Талев
Милчо Талев
 Пластическият свят на Милчо Талев е изпъстрен с метафоричнисъновидения, свободно реене из пространствата на митологическите алюзии и реминисценции. Този художник притежава рядката способност да изгражда образи дори само от играта на цветовите гами. В неговите творби „Короната" или „Очакване вечер", или „Старият град", „Село", или „Зимна игра", „Огледало", „Ветрило" ще открием не само високата способност за концентрация и изграждане на абстрактни пластически композиции, но с по-разкрепостено въображение ще видим и контурите на реалистични фрагменти или детайли. Би могло да се каже, че Милчо Талев, от една страна, дава воля на художествената си интуиция да се разхожда необезпокоявана из подземията на подсъзнателното, където се ражда причудливото, багровата експлозия. А от друга - усилено се опитва да съзре човека и човешкото в пейзажа. Дори в такъв абстрактен на пръв поглед обект, какъвто е „Една стена", той открива и фигуративно акцентира елементи на човешкото (тялото, торса, крайниците, профила и т.н.). Доколкото в най-новите си работи Милчо Талев извайва фигури на хора или животни (той много обича да рисува птици и кучета именно защото открива в тях човешки черти), той отново се интересува от вътрешните послания, от невидимата същност на една персона или едно състояние. Изглежда, за художника съновидението, границата между съня и будността е своеобразен пластически ключ към разгадаването на тайната, наречена човек. Милчо Талев иска да разбере индивидуалността като средоточие на природните и вселенски хармонии и в същото време като кълбо от вътрешни противоречия. Затова редица от неговите платна приличат на взривни лирическо-цветови изблици. Наблюдателят придобива усещането, че се движи из някакви хроматични пещери, където дори и мракът свети, че плува из ярки червени, жълти или сини реки, връща се непрекъснато назад към своето детство, мечтае за пасторалните пейзажи на невинността и милосърдието, за да открие най-накрая, че в човешкия микрокосмос се оглежда вселенският макрокосмос, за да достигне може би интуитивно великата мисъл на Протагор, че човекът е мярка за всички неща. На пръв поглед би могло да ни се стори, че художникът търси формалистичната игра на цветовете. По-внимателното вглеждане обаче ще ни покаже, че винаги има съдържателни основания в една или друга цветова гама. Така ярките фойерверки неизменно са натоварени с определена смислова функция. Милчо Талев е сред малцината съвременни български художници, които притежават силен, органичен талант, разкрепостена фантазия и не се изкушават от псевдомодернистични напъни, както мнозина други, които са тръгнали да се отричат от традицията. Милчо Талев знае, че истински модерното е в това, да се преосмисли традицията. Затова той е модерен, без да е претенциозен. ИВАН ГРАНИТСКИ

Нагоре
14.03.2018
Владимир Палев
Владимир Палев
Владимир Палев
Владимир Палев
  Владимир Палев е роден 1983 година в град Горна Оряховица,
2002 г. завършва СОУ" Вичо Грънчаров" гр.Горна Оряховица специалност живопис,
2006 г. завършва ВТУ Св.Св." Кирил и Методий" ,ПИИ специалност живопис
2009 г. член в ДБХ
2015 Изложба  „INSIDE  2 ” , ДБХ Бургас 
2015 Изложба 
 „INSIDE” , галерия Аросита , София 
201
 4 Изложба „ Отворени очи“,  ДБХ гр. Бургас 
2012 Изложба „По пътя към светлото бъдеще“, Корпоративна изложбена зала на Рока България 
Експо баня София
2011 Изложба „Светлина за всички“, Културен център „Морско казино“, гр. Бургас
2011 Изложба „Нови дестинации“, гр. Поморие
2010 Изложба „По пътя“ Културен център, гр. Лорка, Испания
2009 Изложба „В движение“ Регионален Исторически Музей, гр. Бургас 
 


2015  Международен пленер , Кападокия ,Турция  
2009 Международен пленер, Еркеч
2008 Трета награда Младежки конкурс живопис, Тотана - Испания 
2008 Селекционирана картина за Конкурс еротична рисунка, Буяс – Испания
Избрани oбщи изложби : 
 
2017 Фестивал "Вода" Бургас 
2016  Биенале „Приятели на морето“, гр. Бургас 
2016  Изложба за 24 май, гр. Бургас 
2016  Младежка изложба, гр. Бургас 
2015 СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ 
2015 Младежка изложба, гр. Бургас
2014 Биенале „Приятели на морето“, гр. Бургас
2014 Аматерас ежегодна изложба/конкурс  хартиено изкуство малък формат,гр.София
2014 Младежка изложба, гр. Бургас
2014 Младежка изложба, гр. Плевен
2013 СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ
2013 Младежка изложба, гр. Бургас
2012 Национално биенале на малките фирми, гр. Плевен
2012 Биенале „Приятели на морето“, гр. Бургас
2012 Изложба „Южнобългарски художници“, гр. Пловдив
2012 Изложба за 24 май, гр. Бургас
2011 Регионално биенале“Алианц България“, гр. Бургас
2011 Изложба приятели на морето, гр. Бургас
2011 Изложба за 24 май, гр. Бургас
2011 Младежка изложба, гр. Бургас
2010 GALLERIA VIA LARGA - Флоренция, Италия
2010 Изложба "БЯС", гр. Сливен
2010 Младежка изложба, гр. Бургас
2009 Коледна изложба галерия 1908,гр.София
2009 Изложба ¨Рисунки¨, гр. Бургас
2008 Никулденска изложба, гр. Бургас

Нагоре
21.02.2018
Ивелина Иванова
Ивелина Иванова
Ивелина Иванова
Ивелина Иванова
 Ивелина Петрова Иванова

1981 – родена в гр. Шумен

2003 – Завършва ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“ специалност графика, бакалавър

2015 – Завършва  ШУ „Епископ Константин Преславски“ специалност графика, магистър

Самостоятелни изложби:

2010 – Самостоятелна изложба „Преходи“, галерия „Париж“ , гр. София

2012 – Самостоятелна изложба Живопис, община Шумен, гр. Шумен

Участия:

2003 - Изложба графика малък формат, “Леседра”, гр.  София

2003 - Изложба графика “Леседра” – Чикаго, САЩ

2003-2009, 2013 – Есенен салон, гр. Стара Загора

2006 - Съвместна изложба „Стара Загора – моята...“

2006 – Съвместна изложба „Срещи“, радио Стара Загора

2007 - Младежка изложба, фондация “Пламък”, гр. Стара Загора

2007 – Съвместна изложба  „СРЕЩИ“, радио Стара Загора, гр. Стара Загора

2008 -  Биенале „Приятели на морето“ Бургас

2009, 2015, 2016, 2017 – Зимен салон, Шумен

2010 - Национални награди „Алианц“, регионална изложба, гр. Добрич

2010 - Съвместна изложба живопис  ХГ „Елена Карамихайлова“ , гр.Шумен

2011 – Биенале на хумора и сатирата, гр.Гарбово

2014 – Студентска изложба, гр. Констанца, Румъния

2014 – Биенале на малките форми, гр. Плевен

2016 – Съвместна изложба „СВЕТОВЕ“ с Росен Кавръков, с. Жеравна

2016 - Национални награди „ Алианц“, регионална изложба, гр. Варна

2016 – Биенале на малките форми, гр. Плевен

2016 – Квадринале на живописта „Митове и легенди на моя народ“, гр.Стара Загора

2017 – Национална изложба „Лудогорие“, гр. Разград

2017 – Съвместна изложба  „СРЕЩИ“, гр. Стара Загора

2017 – Национално триенале „МОСТОВЕ“, гр. Габрово

2017 – Участие в проекта „Картина от мнозина“, гр. Карлово

2017Коледна изложба галерия“ Париж“, София

 

 

Награди:

2008 – Награда „Тракийски конник“, Есенен салон, Стара Загора

2014 – Награда на името на Розалина Трутман за художествени постижения в областта на визуланото изкуство, ШУ „Епископ Константин Преславски“

2017 – Номинация за награда на Национално триенале „Мостове“, Габрово

 

Пленери:

2006 – Графичен пленер Малки графични форми, Велико Търново

2008 – Живописен пленер „Светлина, земя и хора“,  Раднево

2008 – Живописен пленер „Дружба“,  Стара Загора

2012 – Живописен пленер  „Светлина, земя и хора“,  Раднево

2014 – Живописен пленер с. Черни връх, обл. Шумен


Нагоре
31.01.2018
Стойко Даскалов
Стойко Даскалов
Стойко Даскалов
Стойко Даскалов

Нагоре
08.01.2018
Живко Иванов
Живко Иванов
Живко Иванов
Живко Иванов

Нагоре
05.12.2017
Добрин Вътев
Добрин Вътев
Добрин Вътев
Добрин Вътев
Добрин Вътев

Нагоре
14.11.2017
Румен Нечев
Румен Нечев
Румен Нечев
 ....ВОТИВ . ВЯРАТА,МОЛБАТА,СБЛЪСЪКЪТ НИ СЪС СВЕТА...ВОТИВ , ЗА НАШИТЕ ДУШЕВНИ КОЛАЙДЕРИ, В КОИТО ЗНАЕМ,ЧЕ СЪЩЕСТВУВА,ОТ ХАЛКОЛИТА ДО ДНЕС - НЕДОКАЗУЕМА ЧАСТИЦА - НАДЕЖДАТА !

Нагоре
25.10.2017
Дарина Янева
Дарина Янева
Дарина Янева
Дарина Янева
 

През 1989г. завършва керамика в Националната художествена академия - София, в класа на проф. Венко Колев.
1989 – 2010г., над 20 самостоятелни изложби живопис в София, Варна, Пловдив, Албена, Бургас, Балчик, Полша,Турция. Участие е в редица международни художествени изложби в Полша, Швеция, Словения, Дания, Белгия, Италия, Корея,Турция, Хърватска и България, както и в национални и международни пленери. 

Представена е в световното списание "Pastel Artist International" между десетте най-добри майстори пастелисти за септември-октомври 2002. www.artinthemaking.com 

На 24 Май 2010 е удостоена със сертификат и значка "Златна книга" за принос в развитието и представянето на българската култура.
За да видите сертификата, натиснете тук. 

Работи в областта на монументалното изкуство. Нейни стенни пана са притежание на Висше училище по застраховане и финанси /София/, Общинска администрация Балчик, Детска градина “Слънчице”/ София/ и др. 

Участник в Международен форум – “Инарт”, Пловдив. 

Член е на Съюза на българските художници. 


Нагоре
04.10.2017
Румен Михайлов
Румен Михайлов
Румен Михайлов
 Румен Михайлов е роден на 10.Х.1956 г. в Шумен. Възпитаник е на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Живее в Шумен и работи в областта на малката пластика, монументалната скулптура, живописта, рисунката и акварела.

От 1984 г. до сега има десетки самостоятелни изложби в София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, в родния си град. Авторските му експозиции в чужбина са в Салона за интернационално изкуство в Марсилия, Франция(2006 г.), Галерия “Papyri”през 1992 г. в Берлин, Германия, Зала „Сорос” в Бишкек, Киргизия (2003), две галерии в Холандия през 1998 г., в Бизнес-клуб в Люксембург, 1996, Галерии в Чикаго, САЩ през 2003. Следват участия в колективни изложби в Прага, Париж, Лондон, Братислава, Виена.


Нагоре
13.09.2017
Любка Кирилова и Мая Петрова